Przepis na pyszne bezglutenowe ciasteczka świąteczne. Orzechowo – cytrynowe, bardzo delikatne, chrupiące niezbyt słodkie. Polecam nie tylko dla dzieci na diecie bezglutenowej, smakują całej mojej rodzinie. Użyłam mąki ryżowej razowej i mam nadzieję, że dzięki temu są też bardzo zdrowe:- ) Ciastek można użyć jako ozdób na choinkę.
Jak zrobić ciastka gwiazdki orzechowo - cytrynowe?
Składniki:
· 500 g mąki ryżowej
· 2
jaja
· 100 g orzechów włoskich (lub
innych ulubionych)
· 250 g masła
· 250 g cukru
· 1
łyżeczka proszku do pieczenia
· otarta
skórka z jednej cytryny
· masło
do posmarowania blachy
Masło utrzeć do białości, dodać cukier, jajka, mąkę
zmieszaną z proszkiem do pieczenia, skórką cytrynową i bardzo drobno
posiekanymi orzechami. Zagnieść ciasto.
Piekarnik rozgrzać do 180ºC. Rozwałkować ciasto na grubość 5 mm . Wycinać foremkami
gwiazdki (jeśli nie macie foremek w kształcie gwiazdek możecie użyć innych
kształtów). Piec na blasze wyłożonej pergaminem na złoty kolor jakieś 10 – 15
minut. Wyszły mi 4 blachy ciastek. Ciastka ostudzić i oprószyć
cukrem pudrem.
Pięknie wyglądają. Już czuję święta;)
OdpowiedzUsuńPiękne i na pewno pyszne :)
OdpowiedzUsuńsuper, prośba o więcej inspiracji bezglutenowych. Poprzednie wypróbowane, było pycha (córcia zadowolona)
OdpowiedzUsuńW miarę możliwości postaram się wplatać inne przepisy dla diety bezglutenowej:) Polecam także http://gdywbrzuchuburczy.blogspot.com/2012/12/orzechowe-obwarzanki.html, to też ciastka bez mąki.
OdpowiedzUsuń