29 stycznia 2013

Kurczak po marokańsku z szafranem i kurkumą

Kurczak po marokańsku z szafranem i kurkumą

Szybkie, rozgrzewające danie na zimowe dni. Cebula, czosnek, kurkuma i kasza. Dziś w roli głównej kasza jaglana zwana także krupami lub jagłami. Kaszę jaglaną otrzymuje się z  prosa – jednego z najstarszych zbóż. Drobne, żółte ziarenka, z czarną kropką zapobiegają wielu chorobom  i są łatwo przyswajalne i bardzo pożywne. Według medycyny chińskiej kasza jaglana wykazuje właściwości ocieplające. Wzmacnia osłabiony i wychłodzony organizm idealna jest więc na naszą długa i chłodną zimę. Wkrótce pojawi się więcej przepisów na włączenie tej niesamowitej kaszy do codziennych posiłków.

Jak zrobić kurczaka po marokańsku?

Składniki (dla 2 – 3 osób):
·       2 piersi kurczaka
·       2 cebule
·       2 ząbki czosnku
·       50 g obranych migdałów
·       2 łyżki oleju
·       płaska łyżeczka kurkumy
·       szczypta nitek szafranu
·       sól, pieprz ewentualnie do smaku czosnek granulowany
·       250 ml bulionu drobiowego
·       2 łyżki śmietany (można pominąć)
·       2 jaja
·       ½ pęczka pietruszki
·       ½ pęczka szczypiorku

Dodatkowo:
·       ½ szklanki kaszy jaglanej lub kaszy kuskus

Mięso umyć, osuszyć pokroić w paski. Cebulę i czosnek pokroić w krążki lub paski. Migdały uprażyć na złoto na suchej patelni (wrzuciłam migdały razem z cebulą i czosnkiem na patelnię i niestety nie zarumieniły się, proponuję więc migdały najpierw uprażyć). Dodać oliwę, cebulę i czosnek, chwilę smażyć aż warzywa zmiękną. Dodać mięso, kurkumę i nitki szafranu. Całość chwilę smażyć po czym zalać bulionem – gotować ok. 10 minut. Doprawić solą pieprzem i ewentualnie czosnkiem granulowanym.

Jajka ugotować na twardo.

Kaszę wsypać do garnka i chwilę prażyć, do momentu aż zacznie ładnie pachnieć (uwaga! nie przypalić kaszy :-)). Kaszę zalać gorącą wodą – kasza będzie „strzelać” należy więc użyć pokrywki do ochrony przed wyskakującymi ziarnami. Kaszę wypłukać, odlać wodę i ponownie zalać szklanką gorącej wody (kaszę jaglana gotuje się w podwójnej objętości wody). Garnek przykrywamy pokrywką i gotujemy na minimalnym ogniu, aż kasza wchłonie cały płyn (trwa to ok. 15 minut). Kaszy jaglanej nie należy mieszać podczas gotowania. Jeśli okaże się, że kasza nie jest wystarczająco miękka dodać odrobinę wody i jeszcze chwilę gotować.

Mięso jeszcze raz doprawić solą i pieprzem, dodać śmietanę, zielona pietruszkę i szczypiorek – całość wymieszać. Kaszę jaglaną (lub kuskus) wyłożyć na talerze, rozłożyć kurczaka. Na każdej porcji ułożyć ćwiartki jaj. Przed podaniem potrawę oprószyć zieleniną.

Smacznego:- )

Wartość energetyczna 1 porcji: 416 kcal
Białko: 39 g
Tłuszcz: 21 g
Węglowodany: 22 g
Błonnik: 3,5 g


Kurczak po marokańsku z szafranem i kurkumą

Kurczak po marokańsku z szafranem i kurkumą

4 komentarze :

  1. lubię jaglankę, choć wciąż tak niewiele na nią pomysłów, a ten jest idealny.

    OdpowiedzUsuń
  2. Fajnie wygląda na talerzu tak żółto-zielono.

    OdpowiedzUsuń
  3. Wygląd rzeczywiście powalający - muszę sobie przygotować :)

    OdpowiedzUsuń