27 marca 2013

Sałatka pieczarkowo - ziemniaczana

Sałatka wielkanocna
Sałatka pieczarkowo - ziemniaczana
Rzadko przygotowuję sałatki majonezowe, wolimy takie ze świeżych warzyw, lekkie, pachnące wiosną i latem. Kiedy jednak za oknem śnieg, śnieg, mróz, śnieg… organizm domaga się czegoś tłustego, z wielką dawką energii. Tak powstała smakowita sałatka z pieczarkami, ziemniakami, jajkami i oczywiście z domowym majonezem;- )

Składniki:
·       4 jajka
·       4 ziemniaki
·       500 g  pieczarek
·       2 cebule
·       4 łyżki oleju
·       pęczek natki pietruszki
·       ½ pęczka szczypiorku
·       3 – 4 łyżki domowego majonezu
·       3 – 4 łyżki śmietany
·       sól, pieprz

Jajka ugotować na twardo ostudzić i pokroić w kostkę.
Ziemniaki ugotować w mundurkach ostudzić i pokroić w kostkę.
Natkę pietruszki i szczypiorek drobno posiekać.
Cebulę pokroić w kostkę, lekko osolić i zeszklić na 2 łyżkach oleju – odłożyć.

Pieczarki pokroić na 1,5 – 2 cm kostkę i wrzucić na rozgrzana patelnie z 2 łyżkami oleju. Grzyby osolić i smażyć na mocnym ogniu do momentu wyparowania wody. Zmniejszyć ogień i zarumienić pieczarki na złoty kolor. Dodać cebule i połowę posiekanej natki pietruszki, wymieszać i razem podsmażać ok. 3 minuty – ostudzić.

Wszystkie składniki wymieszać dodając majonez i śmietanę, doprawiając do smaku solą i pieprzem. Jeśli sałatka jest zbyt gęsta dodać jeszcze trochę śmietany.

Smacznego:- )

Zapraszam do zapoznania się z innymi przepisami na wykorzystanie pieczarek


Sałatka z pieczarek, ziemniaków i jajek
Sałatka pieczarkowo - ziemniaczana
Sałatka ziemniaczana
Sałatka pieczarkowo - ziemniaczana

2 komentarze :

  1. Z braku szczypiorku był koperek mrożony,
    też bardzo dobre :) Dzięki

    OdpowiedzUsuń