| Jaglanka śniadaniowa | 
Moja fascynacja (lub jak kto woli obsesja:- )) kaszą jaglaną trwa. Staram się ją wprowadzać do naszej codziennej diety i mam już sporą listę pysznych dań. Ale to nie wszystko, w zanadrzu mam jeszcze kilka fajnych pomysłów:- ) Tym razem nowy sposób na przygotowanie szybkiego śniadania lub podwieczorku. Jaglanka powstała ze zmielonego, uprażonego ziarna prosa i mleka roślinnego. W smaku przypomina trochę budyń, trochę kaszkę manną. Można ją serwować na tysiące sposobów, tym razem zjedliśmy ją ze słodkimi figami i pistacjami, ale już wiem, że następnym razem podam ją z gorącym sosem malinowym…
Składniki (porcja dla 2 -3 osób):
·       ½
szklanki zmielonej kaszy jaglanej
·       2
szklanki mleka roślinnego (jakie lubicie)
·       ½
laski wanilii
·       1
szklanka wody
·       1
– 2 łyżki miodu
·       szczypta
soli
Dodatkowo: 
·       figa
·       pistacje
Proponuję przygotować większą
ilość mąki jaglanej, którą można wykorzystać później. Szklankę kaszy jaglanej
umyć pod bieżącą wodą, odsączyć i wysypać na blachę wyłożoną papierem do
pieczenia. Prażyć w piekarniku rozgrzanym do 150º C przez około 20 minut, aż kasza
będzie wysuszona i zarumieniona. Proso ostudzić i zmielić. 
Postępować podobnie jak podczas
przygotowywania budyniu. Odmierzyć ½ szklanki zmielonej kaszy i wymieszać z połową
szklanki mleka.  2 ½ szklanki mleka i
wody przelać do garnka, dodać wanilię (rozciąć, wyjąć nasionka, dodać do mleka
razem z  rozciętą laską), syrop z agawy
(wg uznania, 1 lub 2 łyżki), szczyptę soli i zagotować. Mleko zdjąć z ognia,
wyjąć laskę wanilii. Dolać rozrobioną wcześniej w mleku, zmieloną kaszę jaglaną, całość wymieszać.
Gotować na małym ogniu ciągle mieszając, do momentu aż kasza zgęstnieje (ok. 5 minut). 
Podawać w miseczce z figami i
pistacjami polane melasa z chleba świętojańskiego.
Smacznego:- )
Wartość
      odżywcza 362,7 kcal
Białko
      20,32 g
Tłuszcz
      20g
Węglowodany
      61g
W
      tym błonnik 3,94g
Lubię takie śniadania! A twoje wygląda w dodatku bardzo apetycznie :D
OdpowiedzUsuńPS. Mam tylko wątpliwości co do poprawności tego fragmentu przepisu: 'dolać rozrobiony w mleku zmieloną kaszę'
Nie przepadam za jaglanką, ale Twoja wyglada smacznie :)
OdpowiedzUsuńDzięki już poprawiam:)
OdpowiedzUsuńpychotka !! jaglanka smaczna i zdrowa -najlepsza na słodko ;)
OdpowiedzUsuńWygląda bardzo korzystnie ;)
OdpowiedzUsuńNie przepadam za kaszą jaglaną, ale jem z rozsądku:) i karmię nią rodzinę:) Ten przepis muszę wypróbować
OdpowiedzUsuńPozdrawiam