17 października 2013

Jesienna sałatka z surowych buraków


Sałatka z buraków
Jesienna sałatka z surowych buraków
Ulubioną surówką Juniora jest taka z tartej marchewki. Urozmaicamy ją dodatkiem jabłek, ananasów, rodzynek  lub daktyli z odrobiną oleju.  Teraz dołączyła do niej (jeśli jej nie przebiła) surówka z surowego buraka. Jest chrupiąca, słodkawa i świetnie pasuje do obiadów. Wszyscy też wiemy, że jesienią warto wzmocnić organizm przed zimą, jedząc sezonowe warzywa i owoce. A przecież buraki są bogatym źródłem witaminy C, A i oraz B (zwłaszcza kwasu foliowego), zawierają spore ilości potasu, magnezu i wapnia. Najlepszym sposobem, by dostarczyć sobie tych wszystkich cennych składników, jest picie soku  lub koktajlu z buraków, ale jeśli za nim nie przepadacie jest okazja do przygotowania  pysznej surówki buraczkowo-marchewkowej z nasionami.

16 października 2013

Torcik malinowo-czekoladowy

Torcik malinowo-czekoladowy
Kiedy tak zimno i ponuro, słońce gdzieś za chmurami zaraz sięgam po słodycze. Obiecuję sobie, że nie będę ich jadła, że nie będę ich piekła, ale ostatecznie zazwyczaj wygrywa moje łakomstwo (jedyne co mam na usprawiedliwienie to, że nie zjadam łakoci sama tylko dzielę się nimi z rodziną :- )) I tak przygotowałam szybki torcik na popołudnie przy kawie. Połączenie dwóch ulubionych przeze mnie smaków malin i czekolady:- ) Warstwa malinowego kremu na bazie bitej śmietanie i gęsta,  truflowa, niezbyt słodka masa czekoladowa.

14 października 2013

Ratatouille z dynią

Ratatouille z dynią
Ratatuouille to potrawa pochodząca z kuchni prowansalskiej. Można wrzucić do garnka warzywa, które się lubi, lub te które akurat znajdują się pod ręką. Najważniejsze, żeby warzywa po ugotowaniu były miękkie i sprężyste, a smaki harmonijnie połączyły się w jedną aromatyczną całość. Najczęściej ratatouille przygotowuje się z cukinii, bakłażana, papryki, pomidorów i cebuli, proporcje poszczególnych składników są dowolne. Tym razem, aby nadać potrawie jesiennego smaku dodałam kawałki dyni, które wspaniale wkomponowały się w ten warzywny gulasz. Ratatouille podałam z kaszą jaglaną, ale idealnie pasuje także do makaronu, ryżu, mięs, ryb lub jako samodzielne danie ze świeżym pieczywem.

13 października 2013

Gofry dyniowe


gofry drożdżowe
Gofry dyniowe
Dostałam w prezencie gofrownicę i od razu zabrałam się za testowanie nowych przepisów. Najbardziej zadowolony z moich prób i doświadczeń jest oczywiście Junior:) Ponieważ sezon dyniowy w pełni, na pierwszy ogień poszły drożdżowe gofry ze słonecznym warzywnym puree. Chrupiące, w środku puszyste i miękkie, a dzięki dodatkowi cynamonu, imbiru i kurkumy są aromatyczne i rozgrzewające. Jeśli chcecie gofry podać na niedzielne śniadanie, ciasto możecie przygotować dzień wcześniej. Pamiętajcie tylko, że ciasto drożdżowe zwiększa objętość i koniecznie użyjcie większej miski.

11 października 2013

Smoothie dyniowe

Smoothie dyniowe
Mam hit tegorocznego sezonu dyniowego:- ) W zeszłym roku było to dyniowe latte, a w tym zachwyciło mnie smoothie. Proste, błyskawiczne, aromatyczne, niskokaloryczne, a przede wszystkim dyniowe, świetne na drugie śniadanie lub podwieczorek. W zależności od ilości przypraw koktajl będzie bardziej lub mniej pikantny. Zamiast syropu klonowego możecie śmiało dodać kilka daktyli lub miód, a osoby które nie jedzą nabiału, jogurt mogą zastąpić ugotowaną kaszą jaglaną:- )

10 października 2013

Ciasteczka owsiane z dziurką


Ciasteczka owsiane z dziurką
Nie wiem czy też zastanawiacie się każdego ranka co włożyć do pudełka śniadaniowego, aby dziecko zjadło zdrowy i sycący podwieczorek. Junior dostaje świeże lub suszone owoce, czasami jakieś orzechy i specjalnie dla niego piekę domowe ciasteczka. Tym razem upiekłam bardzo zdrową wersję bez mąki, cukru i jajek. Nie są to klasyczne, kruche, mięciutkie, bardzo słodkie ciasteczka, ale zdrowe, owsiane z dodatkiem suszonych owoców, siemienia lnianego, niewielkiej ilości miodu i tłuszczu. Są syte i idealne na przekąskę dla dzieci i dla dorosłych:- ) Junior zaraz zauważył, że wyglądają jak te ze sklepu i mimo, że smakują zupełnie inaczej, zostały zaakceptowane i systematycznie znikają z blaszanej puszki.

8 października 2013

Sałatka z grillowanymi warzywami i kurczakiem


Sałatka z warzywami
Sałatka z grillowanymi warzywami i kurczakiem 
Staram się co jakiś czas przedstawiać jakiś przepis na sałatkę, ale większość z nich powstaje „na oko” i z produktów, które akurat mam w zasięgu ręki, nie zawsze też zdążę zrobić zdjęcia:- ) A sałatki to nasze ulubione letnie obiady i sporo ich zjadamy. Co prawda lato skończyło się już jakiś czas temu, ale z tęsknoty za słońcem, upalnymi popołudniami przygotowałam sałatkę z grillowanymi warzywami – tym razem na patelni. Do warzyw dodałam kawałki soczystego, aromatycznego kurczaka, trochę sosu i obiad  gotowy:- )

5 października 2013

Tęczowa babka


kolorowa babka
Tęczowa babka
Tęczową babkę upiekłam dla Juniora i jego klasy na Dzień Chłopca. Przyznam, że miło było patrzeć na uśmiechnięte, lekko zaskoczone twarze dzieciaków, kiedy zobaczyły tak kolorowe ciacho. I choć na co dzień staram się karmić rodzinę zdrowo, unikając wszelkich „E”, to myślę, że od czasu do czasu można zaszaleć. W zeszłym roku zachwycaliśmy się barwnym rainbow cake, w tym roku jest to babka:- ) Przepis polecam na dziecięce przyjęcia. Receptura jest leciwy dostałam ją jeszcze w szkole podstawowej od mojej koleżanki Magdy C. Babka jest smaczna, długo zachowuje świeżość i oczywiście można upiec ją bez dodatku barwników, urozmaicając smak kakaową masą.

4 października 2013

Zabielana zupa z leśnych grzybów


zupa grzybowa
Zabielana zupa z leśnych grzybów
Lubicie chodzić na grzyby? Uwielbiam spacery po lesie, a na hasło „Idziemy na grzyby”, budzi się we mnie duch rywalizacji. Kiedy jeździłam do lasu z rodzicami i siostrą, zawsze zbieraliśmy je na wyścigi – cóż zawsze wygrywał mój tata, do tej pory nie wiem jak on to robi:- ) W ostatni weekend nazbieraliśmy w lesie trochę grzybów (dzielnie walczyłam żeby mój koszyk był najpełniejszy).  Parę ususzyłam, kilka zjadłam w panierce, a z reszty ugotowałam zupę. Smaczna, z dużymi kawałkami grzybów i warzyw, wyjątkowego aromatu dodaje jej tymianek, który ostatnio zawojował moje serce:- )

2 października 2013

Placek śliwkowy z kruszonką z płatków owsianych

Placek śliwkowy z kruszonką z płatków owsianych
Nie mogę w tym roku najeść się śliwkami. Codziennie pochłaniam sporą porcję i ciągle mi mało. Na szczęście wciąż można dostać słodkie, soczyste owoce, kiedy jednak pomyślę, że niedługo znikną i będę musiała czekać na nie rok – cóż … sięgam po koleją węgierkę:- ). Z miłości do śliwek, upiekłam ciasto z kruszonką z płatków owsianych i to ona najbardziej smakowała.