27 listopada 2012

Słoneczny sernik dyniowy

Słoneczny sernik dyniowy
Wykorzystując zapasy pieczonej dyni postanowiłam przygotować sernik:- ) Cienki czekoladowy spód, z kremową, słoneczną masą serową, warstwą śmietanki i glazurą pomarańczową. Nieprawdopodobnie pyszny deser! Dynia nie jest dominująca w smaku za to nadaje  piękny kolor, a słodzone mleko kondensowane pyszny smak. Sernik ten można podawać z sosem toffi, ale nie jest to konieczne. Polecam wszystkim miłośnikom serowych wypieków:- )

Składniki na czekoladowy spód:
·       65 g ciemnej czekolady
·       65 g miękkiego masła
·       50 g drobnego cukru
·       1 jajko
·       40 g mąki

Składniki na masę serową:
·       1 i ½ szklanki musu z dyni
·       1 kg sera zmielonego trzykrotnie
·       5 jajek
·       2 żółtka
·       1 i ½ szklanki słodzonego mleka skondensowanego
·       ½ szklanki śmietanki kremowej 30%, najlepiej gęstej
·       3 pełne łyżki mąki ziemniaczanej
·       ⅓ łyżeczki mielonego cynamonu
·       1 cukier wanilinowy (lub 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii)

Dodatkowo:
·       200 g kwaśnej gęstej śmietany 18%
·       3 łyżki cukru
·       150 g dżemu pomarańczowego
·       1 łyżka wody

Składniki na sos toffee:
·       1 szklanka śmietanki kremowej 30% lub 36%
·       ¼ szklanki brązowego cukru
·       ¼ szklanki płynnego miodu
·       ¼ szklanki masła


Dynię pokrojoną w kostkę upiec bez oliwy przez 30 minut (do jednej godziny) w 200ºC uważając żeby się nie spaliła. Można przygotować ją dzień wcześniej lub skorzystać z wcześniej zamrożonej porcji. Upieczoną dynię dokładnie  zmiksować i ostudzić.

Piekarnik nagrzać do 175ºC. Czekoladę połamać na kostki, roztopić, w kąpieli wodnej, ostudzić (ma być lekko ciepła). Masło utrzeć z cukrem aż będzie puszyste . W osobnej misce ubić jajko na pianę. Wszystkie składniki połączyć, delikatnie mieszając łyżką: najpierw utarte masło z ostudzoną czekoladą, przesianą mąką, a następnie z ubitym jajkiem. Gładką masę przełożyć do formy (średnica 24-26 cm) wyłożonej papierem do pieczenia, wyrównać powierzchnię i wstawić do piekarnika. Piec przez 8 – 10 minut (na wierzchu ma pojawić się skorupka), wyjąć z piekarnika.

Składniki na sernik powinny być w temperaturze pokojowej. W dużej misce wymieszać wszystkie mus z dyni, ser, jajka, żółtka, mleko skondensowane, śmietankę kremową, mąkę ziemniaczaną, cynamon, cukier wanilinowy.
Na podpieczony spód wylać masę serową i wstawić z powrotem do piekarnika. Piec przez 15 minut w temperaturze 175ºC, następnie zmniejszyć temperaturę do 120ºC i piec przez 1½ godziny.

Wyjąć sernik i rozsmarować na nim śmietanę 18% wymieszaną z 3 łyżkami cukru. Wstawić z powrotem do piekarnika i piec przez 15 minut. Sernik od razu wyjąć z piekarnika i ostudzić. W rondelku zagotować dżem pomarańczowy razem z wodą, jeszcze gorącą rozsmarować na powierzchni sernika.

Ostudzony sernik wstawić do lodówki, bez obręczy tortownicy, bez przykrycia, na całą noc lub jeszcze dłużej jeśli mamy czas..

Wszystkie składniki potrzebne do przygotowania sosu toffee umieścić w rondelku i mieszając zagotować. Gdy cukier się rozpuści gotować masę ma małym ogniu przez około 15 minut aż się zredukuję mniej więcej o połowę. Sos po ostudzeniu jeszcze trochę zgęstnieje.
Sernik podawać z sosem toffee.

Smacznego:- )

Źródło przepisu: Kwestia Smaku 

Słoneczny sernik dyniowy

Słoneczny sernik dyniowy

Słoneczny sernik dyniowy

5 komentarzy :

  1. Piękny .. i zapewne pyszny:)

    OdpowiedzUsuń
  2. mmm, uwielbiam sernik, musi być pyszny!

    OdpowiedzUsuń
  3. Wygląda wprost obłędnie! Źle takie pyszności tak późno oglądać, bo nachodzi ochota na coś słodkiego ;) Mam jeszcze zapasy dyni i już wiem na co ją wykorzystam, dziękuję!

    OdpowiedzUsuń
  4. Robiłam podobny - smakował rewelacyjnie! :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Sernik dyniowy chodzi za mną już dłuższy czas i cały czas napotykam się na niego na blogach jakby mnie prześladował hehe Wygląda pysznie !

    OdpowiedzUsuń