7 stycznia 2014

Czekoladowe tiramisu

Czekoladowe tiramisu
Po tak długiej przerwie świątecznej i błogim lenistwie  trudno zabrać się do pracy, ciężko wrócić do rzeczywistości, najtrudniej zrozumieć dlaczego dzwoni budzik o tak wczesnej porze:- ) Na szczęście świeci słońce, styczeń rozpoczynam więc wypoczęta, pełna energii i z masą pomysłów. Dziś przepis na czekoladowe tiramisu, rozpływający się w ustach, pyszny, błyskawiczny deser. Jeśli wolicie mniej słodkie desery możecie użyć tylko gorzką czekoladę. Jeśli deser będą jadły dzieci proponuję pominąć alkohol w przepisie, a czarną kawę zastąpić kawą zbożową. Dla urozmaicenia do  kremu można też dodać garść uprażonych i drobno posiekanych orzechów laskowych.

Składniki (na 8 porcji):
  • 1 opakowanie podłużnych biszkoptów
  • 500 g serka mascarpone
  • 250 ml śmietany 30%
  • 2 żółtka
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 150 g mlecznej czekolady*
  • 50 g gorzkiej czekolady
  • 6 łyżek ciemnego rumu lub likieru Amaretto**
  • 1 szklanka mocnej, schłodzonej kawy**
Dodatkowo:
  • kakao do posypania deserów

Żółtka utrzeć z cukrem pudrem na puszystą, białą masę. Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej i lekko ostudzić. Kremówkę ubić na pianę. Serek mascarpone utrzeć z 3 łyżkami alkoholu, masą jajeczną, przestudzoną czekoladą. Masę delikatnie wymieszać z bitą śmietaną.
Kawę wymieszać z 3 łyżkami alkoholu. Biszkopty zanurzać na chwilę w kawie tak aby nasiąkły płynem ale nie zmiękły nadmiernie. W pucharkach (lub ozdobnych szklankach) układać warstwami biszkopty i krem czekoladowy. Deser pozostawić przynajmniej godzinę w lodówce. Przed podaniem tiramisu oprószyć kakao.

Smacznego:- )

*użyłam zapas czekoladowych Mikołajów zalegających w szafce

**jeśli deser mają jeść dzieci nie dodawajcie alkoholu, a kawę zastąpcie inką

 

9 komentarzy :

  1. Pyszny deser:) Ja też myślę do czego by wykorzystać te wszystkie Mikołaje:):) Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję bardzo:) I gorąco polecam ciasta, do których przydadzą się Mikołaje np. beztłuszczowe brownies z cukinią, babeczki kawowo-czekoladowe i deser piegowata rusałka :)

      Usuń
  2. U mnie wszystkie Mikołaje zjedzone, ale na ten deser mam ochotę:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Na szczęście niedługo zacznie się sezon na zające ;)

      Usuń
  3. O, akurat dzisiaj robilam, tyle, ze tradycyjne! :) Takie czekoladowe prezentuje sie znakomicie, trzeba przyznac...

    OdpowiedzUsuń
  4. Dałabym się pokroić za takie cudo!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tylko nie kroić się:) Szybko zrobić i koniecznie poczęstować bliskich:)

      Usuń
  5. Jak czekoladowe tiramisu, to biorę w ciemno :-) pyszności :-)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...