Babka tiramisu |
Uwielbiam kawę. Uwielbiam wszystkie desery i ciasta z dodatkiem kawy. Na blogu znajdziecie kilka takich przepisów, z najbardziej klasycznym tiramisu na czele. Wiedziałam więc, że babka tiramisu będzie dla mnie idealnym deserem. Babka jest przepyszna! Ciasto jest wilgotne, aromatyczna i długo zachowuje świeżość. Dzięki trzem kolorom wygląda zjawiskowo i będzie ozdobą niedzielnego stołu. Jeśli nie upieczecie tej przepysznej babki tiramisu na nadchodzące Święta, koniecznie zapiszcie przepis i wykorzystajcie go w najbliższym czasie.
Babka tiramisu |
Jak zrobić pyszną kawową babkę tiramisu?
Składniki:
- 250 g serka mascarpone
- 20 dkg cukru
- 4 jajka
- 50 ml oleju rzepakowego
- 270 g mąki pszennej
- 15 g proszku do pieczenia
- 1 łyżka gorzkiego kakao
- 25 ml zaparzonego espresso
- 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej (proszek)
- 2 łyżki amaretto
Babka tiramisu |
Przygotować formę na babkę o średnicy ok 23 cm. Wysmarować ją
masłem i obsypać mąką.
Dwa białka ubić na sztywna pianę ze szczypta soli.
Serek mascarpone zmiksować z cukrem. Miksując dodawać
kolejno 2 jajka i 2 żółtka. Wlać olej, krótko zmiksować. Do masy dodać mąkę wymieszaną
z proszkiem do pieczenia. Na koniec dodać
do ciasta w dwóch partiach ubite na sztywną pianę białka.
Ciasto podzielić na 3 części. Do pierwszej części dodać 3 łyżki
amaretto. Do drugiej dodać ostudzone espresso i 1 łyżeczkę kawy rozpuszczalnej.
Trzecią część wymieszać z kakao i 1 łyżeczką kawy rozpuszczalnej.
Do foremki na babkę przełożyć część z kakao, wyrównać. Wyłożyć
część białą, wyrównać. Na wierzch przełożyć część kawową, wyrównać. Babkę piec
w piekarniku rozgrzanym do 180 C (góra-dół) przez ok 35 - 40 minut, do tzw. suchego
patyczka. Babkę tiramisu wyłożyć na kratkę i wystudzić. Ciasto udekorować
cukrem pudrem.
Smacznego:- )
Babka tiramisu |
Babka tiramisu |
Babka tiramisu |
Brak komentarzy :
Prześlij komentarz