27 października 2012

Curry z kurczaka

Curry to rodzaj mięsnego ragoût w aromatycznym pikantnym sosie. Można je przyrządzić z wszystkiego: ryb, owoców morza, mięsa, warzyw. Istotą dania jest  oczywiście mieszanka przypraw i ziół, którą można sporządzić samemu lub kupić w postaci pasty lub proszku. W skład curry zazwyczaj wchodzą: kurkuma, imbir, pieprz, kolendra, kmin rzymski, gorczyca czarna, chili a także cynamon, czosnek, gałka muszkatołowa, goździki, kardamon, szalotka. Najlepsze curry można znaleźć w sklepach z produktami orientalnymi, trzeba pamiętać, że  im lepszą mieszankę przypraw dodamy do naszej potrawy tym będzie ona smaczniejsza. Curry najlepiej przygotować dzień przed podaniem bo wówczas mięso dobrze przesiąknie aromatem przypraw. A ponieważ bardzo lubię potrawy jednogarnkowe takie, które można przygotować dzień wcześniej polecam ten przepis:- )

Jak zrobić curry z kurczaka?

Składniki:
·       1,2  - 1,5 udek kurczaka*
·       15 g klarowanego masła lub olej do smażenia
·       5 – 6 cebul
·       ok. 3 cm korzenia imbiru
·       2 ząbki czosnku
·       2 – 3 łyżeczki curry
·       kostka bulionu drobiowego
·       ok. 160 g koncentratu pomidorowego
·       2 łyżki soku z cytryny
·       2 liście laurowe
·       ½ szklanki śmietany**
·       chili

Udka umyć, osuszyć papierowym ręcznikiem, zdjąć skórę, oczyścić z tłuszczu. Mięso oddzielić od kości i pokroić na spore kawałki. Cebulę obrać, przeciąć na połówki i pokroić w cienkie półplasterki. Korzeń imbiru obrać i drobno posiekać, wyłuskany czosnek przecisnąć przez praskę.

Na patelnię wlać klarowane masło i lekko rozgrzać (można użyć oleju, a łyżkę masła dla smaku dodać w czasie duszenia).  Dodać cebulę, imbir, czosnek i smażyć na średnim ogniu często mieszając. Kiedy cebula zrobi się złota wsypać curry, wymieszać, smażyć jeszcze jakieś 2 minuty. Wrzucić kawałki kurczaka, trzymać na średnim ogniu aż nabiorą brązowego koloru. Kawałki kurczaka kilka razy wymieszać żeby obsmażyły się ze wszystkich stron.

Kostkę bulionową rozpuścić w 1 ½ szklanki wody i zalać  nim mięso. Dodać koncentrat pomidorowy, sok z cytryny i liście laurowe. Patelnię przykryć dopasowaną pokrywką i dusić na minimalnym ogniu ok. 50 minut. Sos zaciągnąć śmietaną i jeśli to konieczne doprawić do smaku solą i chili.
Podawać z ryżem długoziarnistym ugotowanym na sypko.

Smacznego:- )


* wedle upodobania można użyć całego kurczaka lub piersi kurkaka
** dla obniżenia kaloryczności curry zamiast śmietany do zaciągnięcia sosu można użyć   jogurtu lub mleka skondensowanego



Brak komentarzy :

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...