30 października 2012

Muffiny zielone żaby



Coś słodkiego, coś zielonego, coś halloweenowego… Muffiny wyróżnia kolor, bardzo nienaturalny i niezachęcający do jedzenia. Za to zielone żaby bardzo przypadły synowi do gustu, oczywiście najchętniej zjadał oczy :- ) Zielone muffiny można przygotować z każdego ulubionego przepisu na jasne babeczki, dodając do masy odrobinę barwnika.

Składniki:
·       150 g mąki pszennej
·       100 g mąki pszennej razowej
·       50 g płatków owsianych
·       120 g drobnego cukru
·       1 duże jajko
·       2 łyżki soku z cytryny
·       250 ml mleka
·       60 ml oleju
·       2,5 łyżeczki proszku do pieczenia
·       110 g białej czekolady, posiekanej
·       odrobina zielonego barwnika
·       36 wiśni

Piekarnik nagrzać do 190 ºC. Do jednej miski wsypać suche składniki i wymieszać. W drugiej misce wymieszać składniki mokre z barwnikiem.  Przelać płynne składniki do miski z sypkimi składnikami, lekko wymieszać, tylko do połączenia składników.
Papilotki umieścić w formie na muffiny (12 sztuk), napełnić do ⅔ wysokości. Na wierzchu ułożyć po 3 wiśnie i lekko wcisnąć w ciasto. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec przez około 20 – 25  minut (do "suchego patyczka"). Ostudzić na kratce.

W miejscu 2 wiśni ułożyć oczy, trzecia wiśnia to usta:- )

Smacznego:- )

Źródło przepisu: Moje wypieki 







1 komentarz :