18 stycznia 2013

Pełnoziarniste ciasto morelowe

Pełnoziarniste ciasto morelowe
Zdrowe, kruche ciasto ze słodką masą morelową i rodzynkami. Polecam miłośnikom zdrowej kuchni i pełnoziarnistej mąki. Nam najbardziej smakowało z dodatkiem bitej śmietany, która nadaje ciastu delikatności. Mus z suszonych moreli na pewno jeszcze wykorzystam do przygotowywanych przeze mnie wypieków:- )

Jak zrobić pełnoziarniste ciasto morelowe? 

Składniki:
·       1⅓ szklanki mąki pełnoziarnistej 
·       ⅓ szklanki zmielonych orzechów włoskich (lub innych)
·       ½ szklanki masła
·       3 łyżki wody
·       1 żółtko
·       1 łyżeczka cynamonu
·       3 łyżki cukru brązowego
·       szczypta soli
·       1½ szklanki suszonych moreli
·       ½ kubka rodzynek (można pominąć)
·       ½ szklanki soku jabłkowego
·       garść migdałów w płatkach

Dodatkowo:
·       bita śmietana lub lody

Z mąki, orzechów, masła, żółtka, wody, cynamonu, cukru i soli zagnieść szybki ciasto. Włożyć do lodówki na jakieś 30 minut.

Morele opłukać wrzątkiem, wrzucić do garnka, zalać sokiem jabłkowym. Gotować ok. 15 – 20 minut,  aż owoce będą bardziej miękkie. Morele zmiksować na puree. Rodzynki przelać wrzątkiem.

Piekarnik nagrzać do temperatury 190ºC. Foremkę o wymiarach 20x20 lub o tortownicę o średnicy 26 cm wyłożyć papierem do pieczenia..

⅔ ciasta wyłożyć na dno blachy i zapiec 10 minut w piekarniku. Ciasto wyjąć z pieca, posypać migdałami w płatkach, na warstwie migdałów rozsmarować puree z moreli, posypać rodzynkami. Na wierzchu  ułożyć cienkie rozpłaszczone palcami kawałki ciasta.

Piec ok. 25 – 30 minut.

Podawać z bitą śmietaną lub lodami.

Smacznego!

Źródło przepisu Kuchnia wegetariańska. Najlepsze przepisy z całego świata


Pełnoziarniste ciasto morelowe

Pełnoziarniste ciasto morelowe

Pełnoziarniste ciasto morelowe

4 komentarze :

  1. Na takie ciacho to każdy ma ochotę się skusiś :)

    OdpowiedzUsuń
  2. super ,takie pyszne i zdrowe <3

    OdpowiedzUsuń
  3. Jakie ono musi być pyszne... Uwielbiam pełnoziarniste wypieki, a morele idealnie nadają się do takich wypieków :)

    OdpowiedzUsuń