16 stycznia 2013

Urodzinowy tęczowy tort (Rainbow cake)

    Urodzinowy tęczowy tort (Rainbow cake)
Kiedy zobaczyłam rainbow cake na blogu Moje Wypieki zachwyciłam się i  postanowiłam go przygotować na urodziny Juniora. To najbardziej kolorowy tort jaki kiedykolwiek przygotowywałam, jest pracochłonny ponieważ trzeba upiec 6 blatów, jednak od czasu do czasu można poświecić trochę więcej czasu na wykonanie tęczowego tortu:- ) Ułatwiając sobie pracę kupiłam 6 foremek do pieczenia pizzy o śrenicy 20 cm i ciasto piekłam w 2 podejściach (do piekarnika mieściły mi się 3 foremki). Tort robi wrażenie i cieszy oczy dzieci – warto go przygotować na wyjątkową okazję. Co do smaku ciasta – cóż opinie są podzielone:- )  Nie jest to tort o najbardziej wyrafinowanym smaku na świecie, ale synek wcinał, aż mu się uszy trzęsły i  często pyta kiedy znowu upiekę tęczowy tort:- )

Składniki na ciasto (6 blatów):
·       226 g masła
·       220 g cukru
·       5 białek
·       2 łyżeczki aromatu lub ekstraktu waniliowego
·       375 g mąki pszennej
·       4 łyżeczki proszku do pieczenia
·       ½  łyżeczki soli
·       355 g (ml) mleka

Dodatkowo:
·       barwniki w proszku: czerwony, niebieski, żółty*

Składniki do przygotowania ciasta  powinny być w temperaturze pokojowej.
Mąkę, proszek do pieczenia, sól - przesiać. Masło zmiksować na gładką i puszystą masę. Cały czas mieszając, stopniowo dodawać cukier do maślanego kremu. Kolejno wbijać białka ciągle miksując. Dodać ekstrakt i zmiksować. Do masy maślanej dodawać na zmianę mleko i składniki suche, miksując do połączenia składników.

Ciasto zważyć i podzielić na 6 części. Każdą porcję ciasta umieścić w osobnej miseczce. Dodać barwniki (odrobinę): fioletowy, niebieski, zielony, żółty, pomarańczowy, czerwony. Barwniki dokładnie wymieszać z ciastem, do otrzymania jednolitej barwy.

Ciasto przełożyć do 6 równych foremek (tortownic lub jednorazowych foremek aluminiowych, użyłam foremek do pizzy o średnicy 20 cm) o średnicy 20 - 23 cm i piec około 15 - 20 minut w temperaturze 190ºC, do tzw. suchego patyczka.

Wyjąć z piekarnika i ostudzić.

Krem:
·       1000 ml śmietany kremówki (36%)
·       250 g serka mascarpone
·       kilka łyżek cukru pudru, do smaku
·       1 łyżeczka startej skórki cytrynowej

Śmietanę kremówkę ubić, pod koniec ubijania dodać cukier puder i skórkę cytrynową. Dodać serek mascarpone i wymieszać.

 Poszczególne blaty ciasta przekładać kremem wg kolejności:  blat fioletowy, niebieski, zielony, żółty, pomarańczowy i czerwony. Wierzch i boki tortu również posmarować kremem śmietankowym.

Tort można ozdobić różyczkami wyciśniętymi rękawem cukierniczym lub polewą czekoladową.

Cały tort schłodzić w lodówce przez minimum 3 godziny.

* fioletowy powstanie po zmieszaniu niebieskiego i czerwonego
   pomarańczowy po zmieszaniu czerwonego i żółtego
   zielony po zmieszaniu niebieskiego i żółtego


Smacznego :- )

Źródło przepisu: Moje Wypieki

    Urodzinowy tęczowy tort (Rainbow cake)

    Urodzinowy tęczowy tort (Rainbow cake)

    Urodzinowy tęczowy tort (Rainbow cake)

7 komentarzy :

  1. Jak fajnie wygląda takie tęczowe ciasto! ;D

    OdpowiedzUsuń
  2. Nasz Junior ma urodziny za tydzień. Chyba mu pokażę to cudo :) jest bombowy!

    OdpowiedzUsuń
  3. ale jakie piękne intensywne kolory!

    OdpowiedzUsuń
  4. napewno wykorzystamy na urodziny córeczki sweetaśne :) Dzieci na urodzinach będa zadowolone ;)

    OdpowiedzUsuń
  5. Tak, to właśnie ten tort. Ale widzę, że warto tu zajrzeć po inne przepisy :) np cukiniowe brownie. Pozdrawiam
    Justyna

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...