13 września 2013

Tarta brzoskwiniowa

Tarta brzoskwiniowa
Wspomnienie lata, gorącego słońca i wakacji… Kruche, delikatne ciasto, soczyste, słodkie brzoskwinie zanurzone w śmietankowej, aksamitnej masie,  przykryte chrupiącą pianką … Jedno z tych ciast, które znika w oka mgnieniu. Nie mogliśmy doczekać się, kiedy ta piękna tarta wystygnie. Gdy chwyciłam aparat i poinformowałam wygłodniałą rodzinę, że będę jeszcze fotografować, usłyszałam głośny krzyk zawodu:- ) W obawy przed domowym buntem, błyskawicznie zrobiłam kilka zdjęć, a ciasto oddałam w męskie ręce.

Jak zrobić tartę brzoskwiniową? 

Składniki na ciasto:
·       2 szklanki mąki orkiszowej typ 720 (lub mąki pszennej tortowej)
·       150 g posiekanego masła
·       2 łyżki cukru trzcinowego
·       1 cukier waniliowy
·       2 – 3 łyżki zimnej wody

Składniki na masę śmietankową:
·       ¾ szklanki śmietany kremówki
·       1 jajko
·       2 łyżki cukru

Mas owocowa:
·       6 brzoskwiń
·       1 białko
·       szczypta soli
·       2 łyżki cukru

Dodatkowo:
·       bita śmietana (można pominąć)

Przygotować ciasto: mąkę, cukier, posiekane masło i cukier waniliowy wyrobić palcami, tak aby powstała kruszonka. Dodać bardzo zimną wodę i szybko zagnieść ciasto. Zawinąć w folię i odstawić na 30 minut do lodówki.

Piekarnik rozgrzać do temperatury 180ºC. Schłodzone ciasto rozwałkować (najlepiej pomiędzy dwoma arkuszami papieru do pieczenia. Formę o średnicy 26 cm wyłożyć ciastem. Wierzch przykryć papierem do pieczenia i obciążyć suchą fasolą lub grochem. Tartę piec 10 minut z obciążeniem, po tym czasie zdjąć fasolę i papier do pieczenia i piec kolejne 10 minut aby tarta spiekła się na złoty kolor.

Przygotować masę śmietankową:  śmietanę, 2 łyżki cukru i jajko wymieszać w misce mikserem na najniższych obrotach. Otrzymaną masę wylać na ciasto i wstawić ponownie na 10 minut do piekarnika.

Przygotować masę brzoskwiniową: brzoskwinie sparzyć wrzątkiem i obrać ze skóry. Owoce podzielić na połówki, usunąć pestki i pokroić na grubsze plastry. Białko ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę. Do piany dodać plasterki brzoskwiń i 1 łyżkę cukru, delikatnie wymieszać. Wyjąć tartę z piekarnika i zwiększyć temperaturę piekarnika do 200ºC. Na podpieczoną tartę nałożyć pianę z brzoskwiniami, posypać ostatnią łyżką cukru i raz jeszcze wstawić do piekarnika na ok. 20 minut.

Podawać całkowicie ostudzoną z dodatkiem bitej śmietany.

Smacznego:- )

Tarta brzoskwiniowa
Tarta brzoskwiniowa

Tarta brzoskwiniowa

3 komentarze :

  1. tarty - odkrycie kulinarne kilku lat, a Twoja super!

    OdpowiedzUsuń
  2. Narobiłaś mi olbrzymiej ochoty na coś słodkiego... :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Hihihih...Jakbym słyszała moją rodzinę, gdy chcę wyrwać im jakiś wypiek z rąk do obfotografowania ;-)

    Obejrzyj koniecznie. Ja pękam ze śmiechu jak widzę ten filmik ;-)
    https://www.facebook.com/photo.php?v=227720470739652&set=vb.216252628553103&type=3&video_source=pages_video_set

    OdpowiedzUsuń