3 marca 2014

Gofry z płatków owsianych

Gofry z płatków owsianych

Od kiedy mam gofrownicę często słyszę „Mamo, może byś gofry zrobiła?”. Więc robię, bo to prosty sposób na zdrowy podwieczorek i świetny sposób na przemycenie mniej lubianych produktów. Tym razem uraczyliśmy się goframi z płatków owsianych i razowej mąki żytniej z dodatkiem otrębów gryczanych. Chłopacy orzekli, że to najlepsze gofry jakie zrobiłam, ale oni mówią tak za każdym razem:- )  

Składniki na 8 – 10 gofrów:
  • 2 jajka
  • 1 ½  szklanki mleka roślinnego (można zastąpić krowim)
  • 1 szklanka płatków owsianych
  • 1 szklanka mąki żytniej typ 2000
  • ½ szklanki otrębów gryczanych
  • 3 łyżki oleju rzepakowego
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody
  • szczypta kurkumy
  • 1 łyżka brązowego cukru
  • szczypta soli

Oddzielić żółtka od białek. Wszystkie składniki prócz białek dokładnie zmiksować i odstawić na ok. godzinę, aby ciasto napęczniało. Białka ubić ze szczyptą soli na sztywna pianę, delikatnie wmieszać do ciasta.
Gofrownicę bardzo dobrze nagrzać. Pędzelkiem posmarować wnętrze odrobiną oleju. Wylewać porcję ciasta i piec przez  5 – 7 minut w zależności od mocy gofrownicy, na złoty kolor.
Gofry z płatków owsianych podawać  ulubionymi dodatkami :- )


Smacznego:- )

Gofry z płatków owsianych

Gofry z płatków owsianych

3 komentarze :

  1. Są pyszne. Niedawno je odkryłam, pysznie chrupią :)

    Pozdrawiam serdecznie!

    OdpowiedzUsuń
  2. Gofry obłędne!
    Zostałaś nominowana do Liebster Blog Award- zapraszam do wspólnej zabawy:), szczegóły tutaj- http://taste-eat.blogspot.com/2014/03/mia-nominacja-i-swietny-gadzet-kuchenny.html

    OdpowiedzUsuń
  3. Które lepsze, te czy z kaszą jaglaną?

    Pozdrawiam ;)

    OdpowiedzUsuń