26 czerwca 2014

Kruche ciasto z jagodami z budyniową pianką

Mój leciwy aparat zaczyna się buntować, ostatnio co raz częściej mam z nim problemy, będę musiała pomyśleć o nowszym sprzęcie :- ) Póki co udało mi się po raz kolejny nad nim zapanować i mam nadzieję, że przez wakacje nasza współpraca będzie układała się wzorowo.  Mimo złośliwości przedmiotów martwych udało mi się sfotografować ostatni kawałek kruchego ciasta jagodowego. Całe szczęście bo ciasto jest pyszne i warto upiec je na zbliżający się weekend. Zamiast jagód śmiało możecie użyć innych owoców sezonowych, należy tylko pamiętać aby nie układać zbyt grubej warstwy – opadłyby i zniszczyły strukturę pianki.

Składniki:
  • 2 szklanki mąki krupczatki
  • 2 szklanki maki pszennej
  • 375 g zimnego masła
  • 8 żółtek
  • 4 łyżki cukru pudru
  • 3 łyżeczki proszku do pieczenia
  • skórka otarta z jednej cytryny

Mąkę przesiać i wymieszać z proszkiem do pieczenia, zagnieść z posiekanym masłem, żółtkami, cukrem pudrem i startą skórką cytryny. Jeśli ciasto będzie zbyt sypkie dodać trochę zimnej wody. Ciasto podzielić na dwie części ⅔ i ⅓, zawinąć w folie i schować do zamrażarki na około godzinę (ciasto można przygotować dzień wcześniej pozostawiając w zamrażarce).
Blachę o wymiarach 27x40 cm wysmarować masłem, spód wyłożyć papierem do pieczenia. Na spód zetrzeć ⅔ ciasta, lekko docisnąć i wyrównać. Podpiec w piekarniku rozgrzanym do 190ºC na złoty kolor (około 20 – 25 minut). Upieczone ciasto całkowicie wystudzić.

Składniki na budyniową pianę:
  • 8 białek
  • szczypta soli
  • 1 opakowanie cukru waniliowego
  • 1 ½ szklanki cukru pudru
  • 3 budynie śmietankowe lub waniliowe bez cukru (każdy po ok. 35 g)
  • ½  szklanki oleju

Dodatkowo:
  • 400 – 500 g jagód
  • cukier puder do posypania ciasta

Jagody umyć i dobrze odsączyć na sicie.
Kiedy ciasto będzie całkowicie ostudzone, ubić białka z szczyptą soli na sztywną pianę po czym porcjami dodawać cukier waniliowy i cukier puder. Ubijać na najwyższych obrotach na sztywną i lśniącą pianę. Stopniowo dodać proszek budyniowy tak aby dobrze rozpuścił się w pianie, następnie ciągle miksując cienkim strumieniem wlać olej.
Pianę wyłożyć na ostudzony spód, na wierzchu ułożyć warstwę jagód. Na owoce zetrzeć resztę zmrożonego ciasta. Piec w temperaturze 190ºC przez 35 – 45 minut. Wystudzić i oprószyć cukrem pudrem.

Smacznego :- )

Źródło przepisu: Sweet dreams 

 



5 komentarzy :

  1. Uwielbiam takie ciasta z jagodami pychotka.
    Pozdrawiam i zapraszam do mnie.

    OdpowiedzUsuń
  2. I ja należę do miłośników nieskomplikowanych ciast. Serniki, drożdżowce, czy kruche ciasta z kremem sa najlepsze. Zjadłabym kawałeczek!

    OdpowiedzUsuń
  3. Bardzo ładnie wygląda i smakowicie :)

    OdpowiedzUsuń