23 sierpnia 2014

Dżem brzoskwiniowy z migdałami i amaretto

Czas zabrać się za zapełnianie domowej spiżarni:-)  Dotychczas zrobiłam tylko kilka słoików dżemu agrestowego i malinowo-wiśniowego trzeba więc zakasać rękawy i wziąć się do pracy ;- )  Jednym z ulubionych dżemów w moim domu jest dżem brzoskwiniowy. Nadaje się świetnie do ciast, wszelkich naleśników,racuchów i placuszków. Co roku robię spory zapas i pod koniec zimy zawsze go brakuje. W tym roku oprócz klasycznego dżemu brzoskwiniowego, zrobiłam także luksusową wersję z dodatkiem migdałów i likieru amaretto. Chyba domyślacie się, że smakuje wyjątkowo?

Składniki:
  • 1 kg brzoskwiń wypestkowanych i obranych ze skóry
  • ½ kg cukru
  • sok z połowy cytryny
  • 60 g płatków migdałowych
  • 10 łyżek likieru amaretto

Brzoskwinie zalać wrzątkiem, chwilę parzyć i ostudzić. Usunąć pestki, obrać ze skóry po czym owoce podzielić na mniejsze kawałki.
Brzoskwinie wymieszać z cukrem i przełożyć na dużą patelnię lub do garnka o grubym dnie. Smażyć na małym ogniu, aż cukier się rozpuści, owoce staną się szkliste a syrop gęsty. Brzoskwinie lekko rozgnieść tłuczkiem do ziemniaków, tak aby pozostały większe kawałki owoców. Do dżemu dodać sok z cytryny, amateretto i płatki migdałów. Całość jeszcze chwilę gotować. Gorący dżem przełożyć do wyparzonych, suchych słoików, przed zamknięciem brzegi i nakrętki przetrzeć spirytusem. Zakręcić i odstawić do góry nogami na kilkanaście minut.

Smacznego:- )

 



7 komentarzy :

  1. Podoba mi się takie połączenie, jeszcze takiego dżemu nie jadłam:)

    OdpowiedzUsuń
  2. mmm, świetny pomysł z tym likierem! :)

    OdpowiedzUsuń
  3. To musi być wspaniałe połączenie!

    OdpowiedzUsuń
  4. Dzis zrobilam wyszla pyszna choc ciut moglaby byc mniej slodka, dodalam brazowy cukier, mam tylko pytanko, 1\2 cukru oznacza pol kg? Pozdrawiam Monia

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak 1/2 cukru to 1/2 kg - już poprawiłam w przepisie :) Bardzo się cieszę się, że dżem smakuje :) Pozdrawiam serdecznie

      Usuń