20 stycznia 2015

Omlet ze szpinakiem

Jeśli jadacie śniadania (do czego gorąco namawiam), może przyda Wam się przepis na pożywnego omleta ze szpinakiem. Do omleta dodałam płatki owsiane, które świetnie zastępują tradycyjne pieczywo. Jeśli upieczecie go bez dodatku tłuszczu na teflonowej patelni, będzie nie tylko pożywny ale i wyjątkowo dietetyczny:-)

Składniki:
2 jajka,
50 g świeżego szpinaku*
40 g płatków owsianych
2 – 3 łyżki mleka
1 ząbek czosnku
gałka muszkatołowa
sól
pieprz

Jajka zmiksować  z płatkami owsianymi i mlekiem. Masę doprawić solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Szpinak przesmażyć z czosnkiem i łyżką wody na patelni - tak aby zwiędły liście. Na szpinak wylać masę jajeczną. Omlet smażyć na pletni teflonowej, kiedy jajka lekko się zetną przewrócić na druga stronę i jeszcze chwilę smażyć . Podawać z pomidorkami koktajlowymi lub np. z sosem jogurtowo – pietruszkowym.

Smacznego :- )

Źródło przepisu: Agnieszka Tomaszewska


Wartość odżywcza porcji ok.: 380 kcal
Białko: 22g
Tłuszcz: 20g
Węglowodany: 31,78 g
W tym błonnik: 4,10g

 

5 komentarzy :