12 stycznia 2015

Sałatka ze szpinaku, gruszki i sera

sałatka z gruszką i orzechami
Sałatka ze szpinaku, gruszki i sera
Prosty pomysł na lunch lub kolację. Klasyczne połączenie smaku słonego ze słodko-kwaśnym, chrupiących orzechów i kremowego sera pleśniowego. Do sałatki użyłam tym razem szpinaku, ale świetnie sprawdzi się też rukola, cykoria lub mieszanka sałat. Do sosu balsamicznego proponuję nie dodawać soli ponieważ ser pleśniowy jest wystarczająco słony.

Składniki dla 2 – 3:
  • 2 duże garści szpinaku
  • 1 gruszka
  • 1 garść uprażonych orzechów włoskich
  • ser pleśniowy (Roquefort, Rokpol, Gorgonzola etc.)
  • odrobina soku z cytryny
Sos balsamiczny:
  • 4 łyżki oliwy
  • 2 łyżki octu balsamicznego
  • 2 łyżeczki miodu
Szpinak umyć, osuszyć i porwać na mniejsze kawałki. Gruszkę i ser pokroić w kostkę – gruszkę skropić sokiem z cytryny. Orzechy posiekać i uprażyć na suchej patelni.

Przygotować dressing : wymieszać dokładnie olej, ocet balsamiczny, miód.

Na talerzu lub w miseczce ułożyć szpinak, gruszki, ser, orzechy, przed podaniem polać dressingiem.

Smacznego:- )

szpinak, ser, orzechy, gruszka
Sałatka ze szpinaku, gruszki i sera
Sałatka na lunch
Sałatka ze szpinaku, gruszki i sera

sałatka na kolację
Sałatka ze szpinaku, gruszki i sera

14 komentarzy :

  1. super połączenie i prezentacja bardzo zachęcająca :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. dziękuję bardzo i mam nadzieję, ze wypróbujesz przepis:)

      Usuń
  2. Nie ma to jak takie połączenie! Często stosuję i bardzo lubię :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Zdrowo i jak wiosennie wygląda :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Niestety do wiosny jeszcze daleko, ale z taka sałatka łatwiej przetrwać;)

      Usuń
  4. Wygląda pysznie! A do tego pełno witaminek...

    OdpowiedzUsuń
  5. Nie przepadam za serem pleśniowym, ale pozostałe składniki uwielbiam i jestem pewna, że wszystko się wspaniale komponuje :) Wygląda bardzo smakowicie :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję serdecznie :) Jeśli nie lubisz serów pleśniowych możesz zastąpić go innym ulubionym np. greckim, kozim, camembertem :)

      Usuń
  6. Uwielbiam szpinak pod każdą postacią. Wczoraj robiłam sos szpinakowy z makaronem. Żaden wysiłek a jakie pyszne :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To prawda ze szpinaku można przygotować wiele pyszności :) Pozdrawiam :)

      Usuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...