16 kwietnia 2015

Odrywane ciasto drożdżowe z nutellą

Kiedy zobaczyłam to drożdżowe ciasto od razu miałam wielką ochotę je upiec – wygląda niezwykle i okazało się, że wcale nie jest trudne do wykonania. Ciasto upiekłam z domową "nutellą" (przepis znajdziecie tutaj) , wyszła z tego pyszna, niezbyt słodka drożdżówka idealna do popołudniowej kawy. 

Składniki:
200 g mąki pszennej
200 g mąki razowej orkiszowej
½ łyżeczki soli
50 g cukru
20 g świeżych drożdży
50 g masła
2 łyżki kawy inki
3 jaja
150 ml mleka

Dodatkowo:
½  - ⅔ szklanki domowej "nutelli"
2 łyżki cukru  trzcinowego Dark Muscovado



Masło roztopić w garnku i ostudzić.
Drożdże rozkruszyć i wymieszać z łyżką cukru, ciepłym mlekiem i kilkoma łyżkami mąki. Zaczyn odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia (około 15 minut).

Pozostałą mąkę, wymieszać z inką, resztą cukru, jajkami, solą, roztopionym masłem i wyrośniętym zaczynem. Wyrobić elastyczne ciasto, przykryć lnianą ściereczką i zostawić w ciepłym miejscu aż podwoi swoją objętość. Prostokątna formę keksówkę o długości ok. 30 cm, wysmarować masłem.

Wyrośnięte ciasto ponownie zagnieść i rozwałkować na podsypanej maką stolnicy na prostokąt o wymiarach ok. 30x 60 cm.  

Ciasto posmarować domowa nutellą (rys. nr 1).

Ciasto pokroić na 6 pasków, wzdłuż krótszego boku (rys. nr 2).

Paski ciasta ułożyć jeden na drugim (rys. nr 3).

Pasek ciasta pokroić w poprzek na 6 kawałków (rys. nr 4).

Kawałki ciasta ułożyć bokiem w keksówce (rys. nr 5). Formę przykryć lianą ściereczką i odstawić do wyrośnięcia (ciasto powinno wypełnić keksówę).

Wyrośnięte ciasto posypać cukrem  trzcinowym Dark Muscovado (rys. nr 6).

Ciasto piec w nagrzanym piekarniku do 180°C i piec około 30 – 35 minut. Jeśli ciasto zbyt przypieka się od góry, przykryć je folią aluminiowa. Po upieczeniu ciasto pozostawić w formie na około pół godziny, następnie ostudzić je na kratce.


Smacznego:- )


Źródło przepisu : Domowe wypieki  


 






11 komentarzy :

  1. Do kawy zjadłabym z nutellą chyba całe ;) świetne ciasto!

    OdpowiedzUsuń
  2. jak to musi pięknie pachnieć... mmm pycha :)

    OdpowiedzUsuń
  3. też nie dawno robiłam pierwszy raz, ale zrobiłam z jabłkami i orzechami, ciasto tak zrobione, odrywane jest genialne !!!! muszę spróbować z nutellą

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Świetny pomysł z na ciasto z jabłkami i orzechami, pewnie skusze się na taką wersję :)

      Usuń
  4. pięknie! i do tego całkiem zdrowo z domową nutellą i mąką pełnoziarnistą :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Wygląda przepysznie i z pewnością tak też smakuje :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Mogłabym taką jeść, i jeść, i jeść... :)

    OdpowiedzUsuń