16 maja 2015

Crumble z rabarbarem i jabłkami

Crumble z rabarbarem i jabłkami
Czy może być coś smaczniejszego od porcji świeżo zapieczonych owoców, przykrytych sporą porcją chrupiącej kruszonki?  Jak dla mnie to taka lepsza wersja placka drożdżowego, bez zbędnego ciasta ;-) Crumble robiłam po raz pierwszy i na pewno nie po raz ostatni – przypuszczam, że tego lata będę często je przygotowywała w różnych wariantach owocowych, bo chłopaki wyjedli wszystko do ostatniego okruszka. Kwaśny rabarbar z jabłkiem to pyszne połączenie, ale już myślę o truskawkach, malinach, jagodach, wiśniach, brzoskwiniach, śliwkach… mniam :-)

Składniki na 6 porcji:
  • 4 łodygi rabarbara
  •  1 duże jabłko
  • 3 łyżki cukru
  • 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
Kruszonka:
  • 50 g zimnego masła
  • 3 łyżki cukru
  • 4 łyżki płatków owsianych
  • 2 łyżki migdałów w płatkach
  • 2 łyżki ziaren słonecznika
  • 2 łyżki mąki orkiszowej pełnoziarnistej
Dodatkowo:
  • masło do wysmarowania kokilek

Piekarnik rozgrzać do temperatury 180°C.
Naczynia do zapiekania wysmarować odrobiną masła.
Z masła, migdałów, słonecznika, płatków owsianych i mąki orkiszowej zagnieść ciasto (kruszonkę) i wstawić do lodówki.
Rabarbar oczyścić i pokroić w ok. 1 cm kawałki. Jabłko obrać i pokroić w kostkę. W misce wymieszać rabarbar, jabłko, cukier i mąkę ziemniaczaną. Do 6 kokilek rozłożyć owoce i na wierzchu posypać wcześniej przygotowana kruszonką.
Wstawić do piekarnika na 15 – 20 minut, aż ciasto ładnie się zezłoci. Podawać na ciepło lub na zimno.

Smacznego:-)

Crumble z rabarbarem i jabłkami
Crumble z rabarbarem i jabłkami

3 komentarze :