15 stycznia 2016

Makaron z krewetkami i jarmużem

Makaron z owocami morza
Makaron z krewetkami jarmużem
Pyszny obiad dla miłośników krewetek, który przygotujecie w kilka chwil. Zielonym dodatkiem jest fantastyczny jarmuż. Już od jakiegoś czasu jestem nim zachwycona i chętnie dodaję go do najróżniejszych potraw. Tajemnicą tego dania jest dobrze ugotowany makaron. Najważniejsze żeby nie był rozgotowany wtedy obiad jest nieziemsko prosty i przepyszny :- )

Składniki (4porcje):
  • 200 g makronu
  • 150 g jarmużu
  • 500 g surowych lub mrożonych krewetek
  • 2 ząbki czosnku
  • ½ papryczki chili
  • 1 łyżka oliwy
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 2 łyżki masła
  • 50 ml białego wina
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki

Jeśli krewetki były mrożone – rozmrozić je, obrać z pancerzy pozostawiając ogonek. Naciąć grzbiet krewetki i wyjąć ciemne jelito. Krewetki opłukać i osuszyć. Krewetki zamarynować dodając do miseczki drobno posiekany czosnek i chili, łyżkę oliwy, szczyptę soli oraz 2 łyżki soku z cytryny. Odstawić na 20 minut.

Jarmuż umyć, osuszyć i pokroić na mniejsze kawałki, usuwając wszystkie twarde części liścia.
Makaron ugotować w osolonej wodzie zgodnie ze wskazówkami na opakowaniu. 2 – 3 minuty przed końcem gotowania dodać do makaronu jarmuż. Całość odcedzić, pozostawiając kilka łyżek wody z makaronu aby dodać ją do sosu.

Na patelni rozgrzać masło, wrzucić krewetki i smażyć na dość mocnym ogniu przez 2 – 3 minuty, często mieszając. Dodać drobno posiekana natkę pietruszki i wino. Doprawić świeżo mielonym pieprzem. 

Dodać makaron z jarmużem z kilkoma łyżkami wody z makaronu.  Całość  lekko wymieszać i jeszcze chwilę podgrzewać.

Makaron wyłożyć na talerze i podawać lekko oprószone natka z pietruszki.

Smacznego   :- )

Źródło przepisu: Kwesta smaku

Makaron z jarmużem
Makaron z krewetkami jarmużem

spaghetti zkrewetkami
Makaron z krewetkami jarmużem

spaghetti z jarmużem
Makaron z krewetkami jarmużem

1 komentarz :

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...