23 marca 2016

Pieczony rolowany boczek

zawijany boczek
 Pieczony rolowany boczek
Moja  pierwsza pieczeń ze zawijanego boczku :- ) Mój tata przygotowuje  najróżniejsze najpyszniejsze rolady z mięsa, do tej pory więc nie zabierałam się za nie. W końcu się odważyłam i na próbę upiekłam boczek. Wyszła z tego smaczna wędlina na kanapki  (na blogu znajdziecie także sporo przepisów na mięsa z szynkowara). Boczek można faszerować, ale takie cuda przygotuję na przyszłoroczną Wielkanoc ;-)

Składniki:
  • ok. 1 ½ kg boczku
  • 2 łyżki oleju
  • 4 ząbki czosnku
  • 3 łyżki majeranku
  • 1 łyżka soli
  • 1 łyżeczka świeżo mielonego pieprzy
  • 1 łyżeczka wędzonej czerwonej papryki

Dodatkowo:
  • 2 cebule
  • 4 ząbki czosnku
  • bawełniany sznurek

Z boczku wyciąć kości i chrząstki, uważając żeby nie ponacinać mięsa zbyt głęboko.
Płat boczku przekroić poziomo, ale nie do końca i rozłożyć jak książkę.
Olej wymieszać z przyprawami (czosnkiem przeciśniętym przez praskę, solą, pieprzem, majerankiem, papryką). Powstałą masą natrzeć mięso z obu stron.

Boczek rozłożyć tak aby warstwa słoninki była od spodu i ściśle zrolować. Roladę obwiązać bawełnianym sznurkiem, owinąć folią aluminiową i odstawić do lodówki na 12 - 24 godziny.

Piekarnik rozgrzać do 190°C. Z rolady zdjąć folię, mięso przełożyć do naczynia żaroodpornego, obłożyć cebulą i czosnkiem, wlać 100 ml wody (lub białego wina). Roladę wstawić do nagrzanego piekarnika i piec pod przykryciem około 1½ godziny, następnie odkryć i zapiekać jeszcze ½ godziny.  W czasie pieczenia mięso polać 3-4 razy powstałym sosem. Plastry mięsa podawać na ciepło lub na zimno po całkowitym wystudzeniu. Roladę przechowywać w lodówce.

Smacznego:-)

boczek zawijany
 Pieczony rolowany boczek
boczek zawijany
 Pieczony rolowany boczek

3 komentarze :

  1. Z chęcią wypróbuję przepis, mam nadzieję, że rolada smakuje choć w połowie tak dobrze jak wygląda : ) Moim zdaniem nadzienie, np. z mielonego mięsa, nie jest tu konieczne. Wystarczy dobrej jakości boczek i dużo aromatycznych przypraw, a mięsko będzie hitem na przystawkę i do kanapek. Z przepisów na domowe wędliny wybieram właśnie takie jak ten – proste, szybkie i niewymagające wędzenia. Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  2. Z chęcią przetestuję przepis. Święta to najlepszy czas na wprowadzanie nowych dać :-)

    OdpowiedzUsuń