8 września 2016

Leczo z fasolką szparagową

 
Fasolka szparagowa z papryka, pomidorami i cebulą
Leczo z fasolką szparagową
Sezon na fasolkę szparagową powoli się kończy, wykorzystuję więc ten czas maksymalnie. Dlatego dziś przedstawiam Wam prosty, ale przepyszny przepis na leczo z fasolką szparagową. Kiedy wybieram ją na straganie, zawsze mam dylemat, którą kupić żółtą czy zieloną?  Ponieważ nie mogłam się zdecydować do dzisiejszego leczo użyłam obu. Leczo jest bardzo pożywne mimo, że tym razem przygotowałam je bez dodatku mięsa. Szczególnego smaku i aromatu nadaje mu słoneczna sól, którą możecie zrobić sami.  Jeśli lubicie fasolkę szparagową polecam Wam przepis na risotto, który znajdziecie na blogu.
Fasolka szparagowa z pomidorami, papryka i cebulą
Leczo z fasolką szparagową

Jak zrobić leczo z fasolką szparagową?



Składniki:
  • 1 cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • 2 łyżki masła klarowanego
  • 250 g fasolki szparagowej zielonej
  • 250 g fasolki szparagowej żółtej
  • 450 g czerwonej papryki
  • 850 g pomidorów
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 1 łyżka słodkiej mielonej papryki
  • ½  łyżeczki pieprzu ziołowego
  • 2 łyżeczki soli słonecznej
  • pieprz
  • mielona ostra papryka do smaku
  • 1 łyżeczka miodu

Fasolkę szparagową umyć,  poobcinać końcówki i pokroić na 3 – 4 cm kawałki.
W szerokim garnku lub na patelni rozgrzać masło klarowane i wrzucić pokrojona w kostkę cebulę. Smażyć, co chwile mieszając przez kilka minut. Dodać rozgnieciony czosnek i fasolkę szparagową, podsmażać całość około 5 minut.

Dodać pokrojoną w dużą kostkę paprykę, doprawić słoneczną solą,  pieprzem ziołowym oraz słodką i ostrą papryką w proszku. Mieszając, smażyć około 5 minut.

W między czasie pomidory sparzyć wrzątkiem, przelać zimna wodę i obrać je ze skóry, usunąć twarde części i pestki. Pomidory dodać do fasolki i papryki, gotować około 15 – 20  minut, aż fasolka i papryka będzie miękka, ale wciąż chrupiąca. Na koniec doprawić leczo koncentratem pomidorowym, miodem i ewentualnie sola i pieprzem.

Leczo z fasolką szparagową podawać z ulubionym pieczywem.

Smacznego :- )
 
Fasolka z pomidorami, papryka i cebulą
Leczo z fasolką szparagową


                              



Pora na pomidora!


4 komentarze :

  1. w takiej wersji jeszcze nie próbowałam :) wygląda niesamowicie apetycznie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Fajne to leczo, pysznie wygląda i bardzo ładne zdjęcia

    OdpowiedzUsuń
  3. Wygląda przepysznie, bardzo lubię leczo!

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...