30 października 2016

Gile trolla czyli karmelowy popcorn

Gile trolla czyli karmelowy popcorn

Tak! To co widzicie to gile trolla – całkiem prawdziwe i przepyszne. Przygotowywanie z Juniorem halloweenowych przekąsek stało się naszą małą tradycją. Przyznam, że w tym roku nie chciałam robić żadnych nowych potraw, ale syn sam przyszedł i zaczął drążyć temat. Najpierw mała burza mózgów, wspólne wymyślanie przepisów i tak mogę Wam przedstawić  zielone gile trolla czyli karmelowy popcorn. Junior zachwycony, mieszał karmel, mieszał popcorn , próbował… Jak zwykle przy tego typu okazjach stwierdził, że to najdziwniejszy i najlepszy popcorn który jadł w życiu. A jeśli szukacie szokujących pomysłów zapraszam do zakładki H A L L O W E E N  na moim blogu.
Gile trolla czyli karmelowy popcorn

Jak zrobić gile trolla czyli karmelowy popcorn?


Składniki:
  • 100 g gotowego popcornu
  • 200 g cukru
  • 120 g masła
  • 80 g miodu
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • ½ łyżeczki soli
  • ½ łyżeczki sody
  • zielony barwnik spożywczy

Do garnka włożyć cukier, masło miód, sól, ekstrakt waniliowy, podgrzewać na średnim ogniu cały czas mieszając. Gdy cukier się rozpuści, a karmel będzie gotowy, dodać zielony barwnik wg uznania –dokładnie wymieszać. Garnek zdjąć z ognia i dodać ½ łyżeczki sody oczyszczonej (ostrożnie, bo karmel może się burzyć). Dodatek sody powoduje, że karmel się napowietrza i nie jest twardy jak skała tylko kruchy.
Karmel wymieszać z popcornem najlepiej w dużej misce za pomocą łyżki. Jeśli chcecie żeby popcorn był cały zielony i dokładnie obtoczony zielonym karmelem dodajcie go mniej (ok. 75 g).

Popcorn rozsypać na dwie duże blachy wyłożone papierem do pieczenia i podpiekać przez 1 godzinę w piekarniku rozgrzanym do 100°C. Popcorn mieszać co 20 minut.

Gile trolla wystudzić i przechowywać w szczelnym pojemniku do dwóch tygodni.

Smacznego :- )


Gile trolla czyli karmelowy popcorn

Gile trolla czyli karmelowy popcorn



                              

5 komentarzy :

  1. iście halowinowa przekąska :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję :) Przepis przyda się nie tylko na halloweenowe imprezy :)

      Usuń
  2. Nie sądziłam, że to powiem, ale te gile wyglądają przepysznie. ;D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dzięki :) Ja nie sadziłam, że będę się nimi zajadać garściami ;)

      Usuń
  3. Zajeb*** ten popcorn ale najbardziej genialne są zdjęcia! Świetny klimat :D

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...