22 listopada 2017

Pasta z bakłażana – baba ghanoush

Pasta z bakłażana – baba ghanoush
 Pasta z bakłażana  - baba ghanoush to danie kuchni arabskiej, które podbiło moje serce :- ) Pysznie smakuje jako dodatek do pajdy świeżego domowego chleba lub jako dip do chrupiących warzyw. Najsmaczniejsze baba ghanoush robi się z pieczonych na żywym ogniu bakłażanów. Dodaje to lekko dymnego aromatu. W domowych warunkach bakłażany można po prostu upiec w piekarniku. Pastę można doprawić wg uznania dodając więcej czosnku lub soku z cytryny. Świetnie smakuje z dodatkiem wędzonej papryki. Dla mnie najsmaczniejszy z dodatkiem ziarenek granatu.

Pasta z bakłażana – baba ghanoush

Jak zrobić pastę z bakłażana - baba ghanoush?


Składniki:
  • 500 g bakłażanów (ok. 2 średnich)
  • 50 g pasty sezamowej tahini
  • 1 mały ząbek czosnku
  • ok. 1 - 2 łyżki cytryny
  • 2-3 łyżki oliwy z oliwek
  • sól
  • pieprz
  • ewentualnie natka pietruszki , czarny sezam, granat

Pasta z bakłażana – baba ghanoush

Piekarnik nagrzać do temperatury 220 stopni C, z funkcja „góra + dół”.
Bakłażany przekroić na pół i ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Wierzch posmarować oliwą i oprószyć solą i pieprzem.
Wstawić do nagrzanego piekarnika na ok. 20-30 minut, lub do czasu gdy będą miękkie w środku, a ich wierzch będzie mocno przypieczony. Upieczone bakłażany – ostudzić.

Z ostudzonych bakłażanów wybrać łyżką miąższ (skórę wyrzucić). Jeśli bakłażan będzie mocno wodnisty można go dodatkowo odcisnąć z wody.

Bakłażana przełożyć do blendera dodać pastę sezamową, czosnek i sok z cytryny (na początek jedną łyżkę). Całość zmiksować na gładką pastę. Na koniec pastę doprawić solą, pieprzem i sokiem z cytryny.

Zamiast miksować pastę  można rozgnieść widelcem, dodając przeciśnięty przez praskę czosnek.

Pastę baba ghanoush przełożyć do słoika, schłodzić i przechowywać w lodówce.

Smacznego :- )

Pasta z bakłażana – baba ghanoush

Pasta z bakłażana – baba ghanoush

                              

2 komentarze :