26 września 2012

Orzeźwiający tort cappuccino z malinami


Mój ulubiony letni tort. Przepis znalazłam bardzo, bardzo, bardzo dawno temu Soli i Pieprzu nr 6/2001. Od kiedy go zrobiłam po raz pierwszy zawsze pojawia się przynajmniej raz w sezonie malinowym. Dla mnie idealne połączenie malin, czekolady i kawy. Niezbyt słodki, delikatny, kremowy i cudownie malinowy.

Jak zrobić tort cappuccino z malinami? 

Biszkopt:

  • 2 jaja
  • 60g cukru
  • 60 g mąki
  • ½ opakowania cukru waniliowego
szczypta soli

Krem i dekoracja:

  • 250 g twarożku śmietankowego
  • 3 małe opakowania kawy cappuccino (na 3 filiżanki)*
  • 100 g cukru
  • 20 g żelatyny
  • 50 g wiórków czekolady **
  • 500 ml śmietany kremówki
  • 3 – 4 łyżki dżemu z malin
  • 400 g malin
  • 30 g białej czekolady
  • 30g gorzkiej czekolady
  • 2 łyżki śmietany

Piekarnik rozgrzać do 180ºC. Oddzielić białka od żółtek. Białka ubić z solą na sztywną pianę, stopniowo dodawać cukier i cukier waniliowy. Kiedy piana będzie bardzo gęsta, a cukier całkowicie rozpuszczony dodawać kolejno żółtka i dobrze zmiksować. Dodać przesianą mąkę w dwóch porcjach. Mąkę wmieszać bardzo delikatnie łyżką (nie używać miksera!). Masę przełożyć do tortownicy o średnicy 26 cm, wyłożonej papierem do pieczenia z lekko natłuszczonym spodem. Piec w piekarniku 12 – 17 min, do tzw. suchego patyczka. Po wyjęciu z piekarnika biszkopt przykryć lnianą ściereczką i wystudzić.

Cappuccino wymieszać ze 150 ml gorącej wody i z cukrem – ostudzić. Twarożek utrzeć z 3 łyżkami kremówki na gładki krem, do masy dodać cappuccino. Żelatynę namoczyć w ¼ zimnej wody, kiedy napęcznieje rozpuścić w kąpieli wodnej. Żelatynę i wiórki czekoladowe dodać do masy kawowo-serowej i całość wymieszać. Masę włożyć do lodówki 5 – 10 minut. W tym czasie ubić kremówkę i dodać w dwóch porcjach do masy serowej, delikatnie mieszając łyżką.

Wokół biszkoptu zapiąć obręcz. Ciasto posmarować dżemem, ułożyć ok. 300 g malin. Na owoce włożyć krem. Chłodzić w lodówce ok. 2h. Zdjąć obręcz, udekorować malinami. Gorzką czekoladę rozpuścić z 2 łyżkami śmietany i tak powstałą polewą ozdobić tort. Białą czekoladę pokroić w wiórki i posypać nimi ciasto. Tort przechowywać w lodówce, wyjąć tuż przed podaniem.

* można dodać cappuccino w ulubionym smaku
** używam 50 g gorzkiej czekolady startej na grubych oczkach






Brak komentarzy :

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...