16 października 2012

Ciasteczka owsiane

Ciasteczka owsiane

Ciasteczka, którym nie można się oprzeć. Kiedy zacznie się chrupać nie ma odwrotu, trzeba sięgać po następne i następne…  W smaku przypominają te, które można kupić w Ikei, ale są znacznie smaczniejsze. Ponieważ są to ciasteczka zawierające płatki owsiane oprócz tego, że są smaczne dostarczają solidną porcje błonnika. Idealne na drugie śniadanie ze szklanką mleka:- ) Ciasteczka bardzo proste do zrobienia i idealnie nadają się na modyfikacje w zależności od humoru i apetytu. Można wzbogacić je o pestki dyni, słonecznik, orzechy, sezam, migdały, żurawinę, miód, czekoladę

Jak zrobić najlepsze na świecie ciastka owsiane? 


Składniki:
·       200 g miękkiego masła
·       ½ szklanki drobnego cukru
·       ⅓ szklanki brązowego cukru
·       1 duże jajko
·       1 łyżeczka ekstraktu z wanilii lub cukru waniliowego
·       1 szklanka mąki pszennej
·       ½ łyżeczki proszku do pieczenia
·       ½ łyżeczki sody
·       szczypta soli
·       3 szklanki płatków owsianych górskich (ewentualnie błyskawicznych)

Wymieszać mąkę z proszkiem, sodą i płatkami owsianymi. Masło utrzeć na puch wraz z cukrami następnie dodać jajko i dokładnie wymieszać. Wsypać  wszystkie składniki sypkie i zmiksować.

Blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Formować kulki wielkości orzecha włoskiego, lekko spłaszczyć i układać na blasze w sporych odstępach ponieważ ciastka mocno rośną i się „rozpływają”. Piekarnik nagrzać do 180°C i piec ciasteczka 12 – 16 minut do lekkiego zbrązowienia. Wyjąć z piekarnika, kiedy stwardnieją zdjąć z blachy.

Ciasteczka można udekorować polewą czekoladową wedle uznania gorzką lub mleczną.
Ciasteczka można  przechowywać w metalowej puszce wówczas nie trąca chrupkości.

Smacznego:- )

Źródło przepisu: Z piekarnika 

 

2 komentarze :

  1. Pyszne ciasteczka, polecam je wszystkim...

    OdpowiedzUsuń
  2. mooje ulubione cisteczka, smakują naprawdę jak te z IKEA. Spróbowałam upiec raz bez przekonania a teraz co sobota sa naszym gościem :):)

    OdpowiedzUsuń