2 listopada 2012

Ciasto jabłkowo - waniliowe


Sezon szarlotkowy w pełni. Jabłka kuszą świeżością, kolorami i zapachem. Koniecznie trzeba więc przygotować ten owocowy placek, który osłodzi ponure późnojesienne dni . Niezwykłe połączenie jabłek z masą budyniową i kruchym ciastem. Nie zdążyłam go schłodzić, jeszcze ciepły znikał w zastraszającym tempie…

Składniki na ciasto:
·       180 g mąki krupczatki
·       40 g mąki pełnoziarnistej
·       60 g masła
·       60 g cukru
·       1 cukier waniliowy
·       2 żółtka
·       1 łyżeczka proszku do pieczenia
·       szczypta soli

Składniki na masę budyniową:
·       2 budynie śmietankowe z cukrem
·       750 ml śmietany 30%*
·       cukier waniliowy

Dodatkowo:
·       4 – 5 dużych jabłek
·       rodzynki, żurawiny, cynamon**
·       płatki migdałów

Z podanych składników zagnieść ciasto. Tortownicę o średnicy 26 cm wyłożyć ciastem i uformować brzeg. Ciasto podziurkować widelcem i włożyć do lodówki.

W czasie kiedy  ciasto się chłodzi obrać jabłka, przekroić  je w połowie  i usunąć gniazda nasienne z pestkami. Jabłka ułożyć w tortownicy na cieście, tak by otwór z jabłek był na górze. Do otworu wsypać  kilka rodzynek i żurawin z odrobiną cynamonu.

Ugotować  budyń na śmietanie z dodatkiem cukru waniliowego (ewentualnie dosłodzić). Ciasto i jabłka zalać masą budyniową. Ciasto piec w piekarniku nagrzanym do 180ºC przez ok. 60 minut do momentu kiedy budyń się przyrumieniony. W połowie pieczenia ciasto posypać płatkami migdałowymi.

Po wyjęciu z piekarnika ciasto schłodzić. Można oczywiście podawać z lodami i bitą śmietaną:- )

 Smacznego:- )

* placek można „odchudzić” jeśli zamiast śmietany 30% użyjemy 12% lub mleka
** zamiast rodzynek i żurawin można użyć ulubionej konfitury np.: z czarnej porzeczki


3 komentarze :