24 kwietnia 2014

Szynka dojrzewająca

szynka z pończochy
Szynka dojrzewająca
Bardzo smakował mi schab z pończochy, który robiłam już jakiś czas temu. Tym razem eksperymentowałam z szynką i kolejny raz wyszła z tego smaczna domowa wędlina. Użyłam gotowej mieszanki ziół, które dostałam w pakiecie z szynkowarem. Sekret Dziadka Feliksa nie zawiera ani soli ani glutaminianu , jest dobrze skomponowaną miksturą przypraw które lubię. Jeśli nie macie gotowej przyprawy użyjcie swoich ulubionych dodatków. 
Składniki:
  • 1 – 1 ½  kg świeżej szynki
  • ½ szklanki cukru
  • ½ szklanki soli najlepiej niejodowanej
  • ½ łyżki soli peklowej
  • 4 – 5 ząbków czosnku
  • 3 łyżki ziół  Sekret Dziadka Feliksa (mieszanka jałowca, kolendry, pieprzu, ziela angielskiego, liści laurowych, majeranku, cząbru, rozmarynu, tymianku)*
Dodatkowo:
  • pończocha lub siatka wędliniarska
Mięso opłukać i dokładnie osuszyć ręcznikiem papierowym. Obtoczyć w cukrze. Przełożyć do naczynia (np.: żaroodpornego) i odstawić do lodówki na 36 godzin.
Po tym czasie mięso dokładnie opłukać, wytrzeć ręcznikiem. Mięso obtoczyć w mieszance obu soli. Mięso ułożyć w tym samym naczyniu i odstawić na kolejne 36 godzin. 
Leżakowanie szynki w cukrze i soli wyciąga z mięsa bardzo dużo płynu, który należy wylać.
Mięso dokładnie opłukać, osuszyć ręcznikiem papierowym i natrzeć mieszanką przypraw (najpierw rozgniecionymi ząbkami czosnku, i mieszanką ziół. Kolejny raz włożyć mięso do lodówki na 36 godzin.
Szynkę przełożyć do pończochy i powiesić w ciepłym, suchym i przewiewnym miejscu, suszyć 4 doby. Podsuszona wędlina jest gotowa do jedzenia, aby jednak zyskała na smaku i dojrzała warto na tydzień lub dwa zawinąć ją w papier i przechowywać na dolnej półce lodówki.
Wędlinę podawać pokrojoną w cieniutkie plasterki.

*można użyć dowolnej mieszanki ulubionych ziół

Smacznego:- )

szynka na wielkanoc
Szynka dojrzewająca

szynka z pończochy
Szynka dojrzewająca

szynka z pończochy
Szynka dojrzewająca

21 komentarzy :

  1. apetyczna! bede musiala przygotowac mojemu smakoszowi:)uwielbiamy włoską parmenską prosciutto di Parma jestem pewna ze polska wersja tez zasmakuje:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Czy po 4 dobach w ciepłym miejscu biały nalot jest prawidłowym zjawiskiem?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jeśli pojawił się nalot z soli to wszystko ok. Natomiast jeśli jest to pleśń, albo wędlina ma niepokojący zapach, to coś poszło nie tak i niestety trzeba wyrzucić mięso. Pozdrawiam :)

      Usuń
  3. Rewelacja........ja również tak samo jak Ty po schabie zrobiłem szynkę......niebo w gębie. Niech się chowa ta sklepowa za 45zł/kg !!!!!!!! moja 12zł/kg różnica kolosalna a ile przy tym satysfakcji z zrobienia takiego smakołyku. Moim zdaniem cały pic polega na doborze przypraw. Tym razem dodałem jeszcze czosnek niedżwiedzi,jałowiec i pieprz zielony rozgnieciony w możdzierzu. Wyroby dojrzewające w moim wykonaniu na stałe zagościły na moim i córce stole.........dzięki za bardzo prosty przepis.....pozdrawiam serdecznie

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Schabik jest przepyszny ,tylko z kilograma mięsa robi się pół wędliny albo jeszcze mniej.:-)

      Usuń
    2. Dziękuję za miły komentarz :) Bardzo się cieszę, że skorzystałaś z przepisu - nie ma to jak domowa wędlina. A szynka dojrzewająca to jedna z moich ulubionych :) Pozdrawiam serdecznie

      Usuń
  4. pyszny schabik palce lizać i bez chemii , polecam najwytrawniejszym smakoszom

    OdpowiedzUsuń
  5. Kiedy nacieramy mięso cukrem i solą, to podczas trzymania go w lodówce ma być ono przykryte, czy leżeć sobie bez przykrycia?

    OdpowiedzUsuń

  6. A gdzie najlepiej suszyć

    OdpowiedzUsuń
  7. Ja już całkiem poszłam na łatwiznę i po dwa dni trzymałam w lodówce z cukrem, potem solą, na koniec z przyprawami ( takie, jakie lubię) - owijałam w folię spożywczą, bo taki przepis koleżanka mi podała. 4 dni wisiała przy kaloryferze w lnianej ściereczce i właśnie do lodówki na leżakowanie wkładam. Pachnie obłędnie.

    OdpowiedzUsuń
  8. Takie szybkie pytanie. Z mojej szynki bardzo dużo wody cukier wyciągnął już w 12h. Czy mam na tym etapie wylać wodę i ponownie przykryć i do lodówki? Na chłopski rozum, to jak ta szynka leży w tej wodzie to chyba szybciej zacznie się psuć.

    OdpowiedzUsuń
  9. Witam. Chciałbym zapytać co mogłem zrobić nie tak. Trzymałem się przepisu, czasu i wszelkich wskazówek a jednak szynka wyszła bardzooooo słona, nawet krojąc bardzo cienkie plastry jest praktycznie nie zjadliwa..... :(
    Jest szansa że po leżakowaniu w lodówce w papierze zmieni się coś?
    Pozdrawiam serdecznie.. Roberto

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Albo robiłeś mały (cienki) kawałek szynki i przeszedł solą za mocno, albo w ostatnim etapie posypałeś niepotrzebnie solą razem z przyprawami.... czasem są mieszanki ziół ale w składzie jest również sól.

      Usuń
  10. szyneczka już odleżała swoje w lodówce :) czas na suszenie i chciałam zapytać czy zamiast do pończochy(podkolanówki)mogę ją wsadzić do siatki wędliniarskiej?

    OdpowiedzUsuń
  11. już mam odpowiedz w przepisie :) przepraszam nie doczytałam :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Mam nadzieję, że szynka będzie smakować :) Pozdrawiam serdecznie :)

      Usuń
  12. Dziendobry ale pani czy pan bo neczytalem dokładnie nie napisała że ta szynka powinna być w miejscu przewiewne nie w niższej temp.nisz 14 stp.C i nie wyższej nisz 20 stp.C tak samo jak palcuwka kiełbasa poduszka dojrzewają

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ten komentarz został usunięty przez autora.

      Usuń
  13. przepraszam co to za forum, miałem zrobić kaszanke

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...