29 listopada 2012

Racuchy jabłkowe

Racuchy jabłkowe
Prosty przepis na pyszne racuchy. Tym razem z jabłkami, ale do tak przygotowanego ciasta można dodać praktycznie wszystkie owoce; ananasa, jagody, banany, gruszki, śliwki...  Racuchy można podać z cukrem pudrem, z kwaśną śmietaną lub jogurtem, z polewą czekoladową albo sosem owocowym. Przygotowuje się je błyskawicznie i zjada jeszcze szybciej:- )

Jak zrobić błyskawiczne racuchy jabłkowe?

Składniki:
·       3 jaja
·       1 1/5 szklanki mąki
·       200 g serka homogenizowanego
·       2 łyżeczki proszku do pieczenia
·       1 łyżka cukru pudru
·       1/2 łyżeczki cynamonu
·       1 duże jabłko

Dodatkowo:
·       olej do smażenia racuchów

Jabłko pokroić w kostkę lub zetrzeć na tarce. Wszystkie składniki wymieszać mikserem, dodać jabłka – wymieszać. Smażyć na patelni z rozgrzanym olejem na złoty kolor.
Podawać posypane cukrem pudrem i cynamonem z kwaśna śmietaną lub jogurtem.

Racuchy jabłkowe

Racuchy jabłkowe

2 komentarze :

  1. lubię właśnie w placuszkach to, że można z nimi eksperymentować:)
    smaczne!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak, można wymyślać różne kombinacje:)I racuchy smakują świetnie z wszystkimi sezonowymi owocami np.: z truskawkami...

      Usuń