17 listopada 2014

Chleb gryczano-żytni

chleb na drożdżach
Chleb gryczano-żytni
Kupiłam ostatnio mąkę gryczaną i na opakowaniu znalazłam przepis na chleb. Uwielbiam domowe chleby na zakwasie, ale jeszcze nie doszłam do perfekcji w ich wypiekaniu. Przyznam, choć z niechęcią, że w większości przypadków przegrywam w nierównej walce z bochenkami. Przepis, który znalazłam opierał się na drożdżach więc jest łatwiejszy i postanowiłam go wypróbować. Udało się! W domu pachniało cudownie, a chleb smakował całej rodzinie. Junior powiedział nawet, że to najlepszy chleb jaki jadł w życiu i mam nadzieję, że był obiektywny :- )
Składniki:
  • 400 g maki gryczanej
  • 650 g wody
  • 100 g mąki żytniej
  • 100  g płatków owsianych górskich
  • 100 g pestek słonecznika
  • 30 g pestek dyni
  • 70 g siemienia lnianego
  • 50 g drożdży
  • 1 łyżka soli
  • 1 łyżka octu balsamicznego
  • 1 łyżeczka cukru

Mąkę gryczaną i żytnią wymieszać w misce  z drożdżami i letnią wodą. Dodać pozostałe składniki i ubijać łyżką przez około 5 – 7 minut. Ciasto powinno być dość luźne. Przełożyć je do keksowi o wymiarach 11 x 35 cm (lub do dwóch mniejszych) i odstawić do wyrośnięcia  w ciepłym miejscu przez 15 – 20 minut.
Chleb piec przez 60 – 70 minut w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180ºC. Po wyjęciu z piekarnika chleb studzić na kratce.

Smacznego:- )


Wartość odżywcza 100 g – 236,75 kcal
Wartość odżywcza 1 kromki ( 40g) – 94,7 kcal
Białko – 2,92g
Tłuszcz – 2,7g
Węglowodany – 15g


chleb gryczany na drożdżach
Chleb gryczano-żytni
chleb gryczany na drożdżach
Chleb gryczano-żytni

Łatwy chleb gryczany
Chleb gryczano-żytni

10 komentarzy :

  1. Piękny bochenek :) Śniadanie z domowym chlebkiem należy do moich ulubionych :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Oj, nie ma to jak świeży chleb wyciągnięty z własnego piekarnika :) Pozdrawiam serdecznie

      Usuń
  2. A czy płatki i siemię powinny być zmielone ?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie, nie trzeba ich mielić. Do ciasta wrzuca się płatki i siemię w całości :)

      Usuń
    2. Dzięki ;) + chyba w przepisie na początku jest błąd : "Mąkę drożdżową i żytnią wymieszać w misce z drożdżami", chyba chodziło o mąkę gryczaną ;) Pozdrawiam :)

      Usuń
    3. Dziękuje bardzo i oczywiście masz rację :) Oczywiście chodzi o mąkę gryczaną, już poprawiłam :) Pozdrawiam serdecznie :)

      Usuń
  3. Nie ma soli w przepisie tak ma byc ?chleb bez soli?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Już poprawiam, dziękuję za czujność :) Oczywiście sól jest niezbędna, w tym przepisie to 1 łyżka soli.

      Usuń
  4. Podana waga jest dla drożdży świeżych, czy z torebki?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Do chleba używamy 50 g świeżych drożdży :)

      Usuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...