15 grudnia 2012

Austriackie rogaliki migdałowe

Austriackie rogaliki migdałowe
Migdałowe maślane rogaliki, rozpływające się w ustach. Ulubione świąteczne ciasteczka męża najlepszego, który nie mógł się w tym roku ich doczekać. W końcu są – chrupiące, oprószone cukrem pudrem jak śniegiem.  Piekę zawsze podwójną porcję, czyli dwie blachy rogalików i mam nadzieje, że uda mi się je przechować do Świąt:- )
Składniki:
·       18 dkg mąki
·       10 dkg masła
·       5 dkg mielonych migdałów
·       5 dkg cukru pudru
·       1 żółtko
·       cukier waniliowy

 Dodatkowo:
·       cukier puder wymieszany z cukrem waniliowym

Z podanych składników zagnieść kruche ciasto. Podzielić na kilka części i formować małe rogaliki wielkości uszek do barszczu.

Piekarnik rozgrzać do 180ºC. Rogaliki układać na blasze wyłożyć papierem do pieczenia i piec na jasnozłoty kolor ok. 18 – 20 minut. Gorące ciastka obficie posypać cukrem pudrem wymieszanym z cukrem waniliowym.

Rogaliki powinno piec się tydzień przed Bożym Narodzeniem i przechowywać w blaszanym pudełku.

Smacznego:- )

Austriackie rogaliki migdałowe

Austriackie rogaliki migdałowe


2 komentarze :