17 grudnia 2012

Pieczarki faszerowane czosnkowym nadzieniem

Pieczarki faszerowane czosnkowym nadzieniem
Dziś przepis na faszerowane pieczarki, które idealnie pasują do pstrąga pieczonego w folii z suszonymi pomidorami.  Białe kapelusze dostępne są przez cały rok, można więc je serwować i zimą i latem. Gorąco polecam te grzyby ponieważ oprócz tego, że są smaczne posiadają właściwości zdrowotne i lecznicze. Nie zawierają powszechnego w żywności cholesterolu i są niskokaloryczne. Pieczarki są bogate w potas, żelazo, miedź oraz witaminy, głównie D i B2. Amerykanie, będący pionierami badań w tej dziedzinie od dłuższego już czasu badają pozytywny wpływ pieczarek w profilaktyce leczenia raka piersi i prostaty. 
Składniki:
·       10 większych pieczarek
·       1½ bułki kajzerki najlepiej z poprzedniego dnia
·       1 pęczek natki pietruszki
·       3 duże ząbki czosnku
·       ½ łyżeczki soli
·       szczypta pieprzu
·       2 łyżki miękkiego masła

Dodatkowo:
·       sok z cytryny
·       1 łyżka oleju

Pieczarki umyć, usunąć nóżki, łyżeczką wydłubać ciemne blaszki. Grzyby skropić sokiem z cytryny, aby nie ściemniały.

Nóżki pieczarek zetrzeć na grubych oczkach tarki, blaszki posiekać - całość podsmażyć na złoto na 1 łyżce oleju.

Kajzerki pokroić na drobną kostkę, przełożyć do miski. Ząbki czosnku obrać i przepuścić przez praskę. Pietruszkę drobno posiekać, dodać masło i podpieczone nóżki, sól, pieprz. Całość wymieszać dłonią. Lekko ugnieść, aby całość równomiernie przeszła zapachem i smakiem.

Piekarnik rozgrzać do 200ºC.
Pieczarki ułożyć w naczyniu żaroodpornym lub na blaszce i włożyć na 5 minut do piekarnika. Wyjąć pieczarki i napełnić farszem. Zapiekać  jeszcze 15 – 20 minut na górnej półce piekarnika.

Smacznego:- )


Źródło przepisu: Olga Smile

Pieczarki faszerowane czosnkowym nadzieniem

Pieczarki faszerowane czosnkowym nadzieniem


1 komentarz :