12 grudnia 2012

Makowiec Babci Basi

Makowiec Babci Basi
Mam teściową Basię, która zdradziła mi swój przepis na pysznego makowca. Drożdżowe, lekkie i puszyste, maślane ciasto z masą makową. Wierzch posypany chrupiącą kruszonką  -  czy czegoś więcej potrzeba, aby Święta były wspaniałe? Przepis nie jest trudny, ale pracochłonny, warto jednak poświęcić trochę czasu na przygotowanie tego wyjątkowego makowca:- )
Składniki:
·       60 dkg mąki
·       20 dkg cukru
·       15 dkg masła
·       2 duże jaja
·       2 żółtka
·       1 szklanka mleka
·       cukier waniliowy
·       szczypta soli
·       60 g drożdży

Dodatkowo na masę makową:
·       1 duża puszka masy makowej
·       1 szklanka mielonych orzechów włoskich
·       3 łyżki kandyzowanej skórki pomarańczowej
·       1 jajko
·       1 – 2 łyżki miodu

Kruszonka:
·       20 dkg mąki
·       10 dkg cukru
·       10 dkg masła
·       cukier waniliowy

Mleko podgrzać, rozpuścić w nim drożdże, dodać 1 łyżkę cukru i mąkę w takiej ilości aby powstało dość gęsta masa. Pozostawić do wyrośnięcia w ciepłym miejscu.

Wszystkie składniki do masy makowej wymieszać razem i odstawić.

Cukier ubić z jajami do momentu rozpuszczenia się cukru. Masło rozpuścić. Dodać wyrośnięte drożdże , resztę mąki, sól, resztę cukru oraz cukier waniliowy i roztopione masło. Zagniatać (ubijać) drewniana łyżką do momentu powstania pęcherzyków powietrza. Ciasto powinno być dość gęste, więc ewentualnie dodać trochę mąki.

Ciasto przykryć lnianym ręcznikiem i zostawić do wyrośnięcia w ciepłym miejscu (ciasto powinno zwiększyć swoja objętość 2 razy).

Formę do ciasta wyłożyć papierem do pieczenia. Ciasto podzielić na dwie części. Kolejno rozwałkować obie porcje ciasta na szerokość keksówki, rozsmarować masę makową pozostawiając 1 cm margines. Ciasto zrolować, przełożyć do formy szwem do dołu.
Ciasta pozostawić jakieś 30 minut aby jeszcze raz wyrosło.

Piekarnik rozgrzać do 160ºC.
Z mąki, cukrów  i masła zagnieść kruszonkę i posypać nią ciasta.
Piec 50 – 60 minut do tzw. suchego patyczka.

Smacznego:- )

Makowiec Babci Basi

Makowiec Babci Basi


Makowiec Babci Basi

2 komentarze :

  1. Normalnie mamuśka to pyszne makocze piecze :)
    Pycha

    OdpowiedzUsuń
  2. Wygląda przepysznie, choć u mnie w nieco większej formie będzie musiał być :)

    OdpowiedzUsuń