20 maja 2013

Kruchy placek orkiszowy z rabarbarem i kruszonką

Kruchy placek orkiszowy z rabarbarem i kruszonką
 Rabarbar to pierwsze wiosenne warzywo, które można wykorzystać w kuchni. Z dzieciństwa pamiętam kwaśne łodygi maczane w cukrze, babciny kompot, ciasto drożdżowe…Dla chłopaków upiekłam idealny kruchy, wiosenny placek z rabarbarem, kwaskowaty, niezbyt słodkie za to idealny na gorące dni. Jeśli lubicie rabarbar i macie ochotę na coś słodkiego, powinno wam zasmakować to kruche ciasto:- )

Ciasto kruche:
·       150 g mąki orkiszowej typ 700 (lub pszennej)
·       100 g mąki ryżowej lub ziemniaczanej
·       50 g brązowego cukru
·       150 g masła
·       1 jajko

Formę o średnicy 28 cm (lub prostokątna ok.20 x 30 cm) posmarować tłuszczem i wyłożyć papierem do pieczenia.
Do miski przesiać obie mąki, dodać cukier, pokrojone na kawałki masło i jajko. Szybko zagnieść ciasto. Ciastem wyłożyć dno tortownicy, podziurkować widelcem i wstawić do lodówki, aby dobrze się schłodziło (ok. 30 – 40  minut). Piekarnik nagrzać do temperatury 160ºC i piec ciasto przez 25 minut na blado złoty kolor. Wyjąć ciasto z pieca, zwiększyć temperaturę do 180ºC.

Nadzienie:
·       500 g obranego rabarbaru
·       2 łyżki dżemu brzoskwiniowego
·       6 łyżek brązowego cukru
·       1 cukier wanilinowy
·       3 łyżki mielonych orzechów laskowych

Kruszonka:
·       150 g mąki orkiszowej typ 700
·       50 g mąki ryżowej lub ziemniaczanej
·       50 g brązowego cukru
·       125 g schłodzonego masła

Dodatkowo:
·       cukier puder

Rabarbar pokroić na 1 - 2 cm kawałki, wymieszać z dżemem, brązowym cukram i cukrem waniliowym.
Do drugiej miski przesiać obie mąki, dodać cukier i pokrojone na kawałeczki zimne masło. Rozgnieść palcami masło z resztą składników aż powstanie kruszonka. Na podpieczony spód wysypać zmielone orzechy laskowe i wyłożyć przygotowane nadzienie z rabarbaru, na wierzch rozsypać kruszonkę. Cisto wstawić do piekarnika. Piec przez 35 - 40 minut na lekko złoty kolor. Po upieczeniu posypać cukrem pudrem.

Smacznego:- )

Źródło przepisu: Kwestia Smaku 


Kruchy placek orkiszowy z rabarbarem i kruszonką

Kruchy placek orkiszowy z rabarbarem i kruszonką

Kruchy placek orkiszowy z rabarbarem i kruszonką

3 komentarze :

  1. Musi być pyszny! Też miałam ochotę poeksperymentować z mąką orkiszową, bo do tej pory piekłam tylko chleb.

    OdpowiedzUsuń
  2. uwielbiam!
    :)
    dziękuję za udział w akcji rabarbar!

    OdpowiedzUsuń
  3. Na moim blogu nominowałam Cię do zabawy:
    http://pluminthekitchen.blogspot.com/2013/05/nominacja-liebster-blog.html

    Zapraszam serdecznie :)

    OdpowiedzUsuń