8 maja 2013

Ryba z piekarnika na warzywach


Ryba z piekarnika na warzywach
Zawsze kiedy jemy doradę przychodzi mi do głowy myśl, żeby przeprowadzić się gdzieś w rejony Morza Śródziemnego i codziennie mieć dostęp do świeżych morskich ryb. Cenię te z naszego Bałtyku, jednak Sparus aurata wyjątkowo przypadła mi do gustu. Może dlatego, że w starożytnej Grecji była rybą poświęconą Afrodycie, bogini miłości? :- ) Dziś przepis na delikatną, soczystą doradę pieczoną w piekarniku na warzywach. Cukinia, papryka i por pozostają jędrne i chrupiące – takie lubimy najbardziej, za to ziemniaki rozpływały się w ustach. Do przygotowania takiego dania możecie użyć dowolnej ryby (pstrąga, dorsza, makreli, sandacza) zmieniając ewentualnie długość pieczenia, w zależności od wielkości ryby. Oczywiście można także użyć innych warzyw – wszystko zależy od Waszych upodobań i ulubionych smaków :- )

Składniki:
·       2 świeże dorady
·       5 – 6 ziemniaków
·       1 cukinia
·       1 papryka
·       biała część pora
·       bazylia
·       natka pietruszki
·       oliwa
·       sok z cytryny
·       1 łyżeczka suszonej kolendry
·       sól pieprz

Ryby oczyścić, umyć, osuszyć. Dorady  poprzecinać na bokach i  skropić sokiem z cytryny. Do ryby włożyć gałązkę bazylii i pietruszki. Doradę osolić, oprószyć pieprzem, rozgniecioną kolendrą. Odstawić do lodówki na 15 – 20 minut.

Ziemniaki obrać, pokroić w ok. 2 centymetrową kostkę, wrzucić do słonego wrzątku i gotować ok. 10 minut aż będą prawie miękkie. Ziemniaki odcedzić i wystudzić.

Cukinie pokroić w półplasteki, paprykę w większą kostkę, pora w plastry.
Naczynie żaroodporne wysmarować oliwą, ułożyć w nim warzywa, osolić, popieprzyć, dodać liście bazylii i pietruszki.
Na warzywa przełożyć ryby. Całość skropić oliwą.

Dorady z warzywami piec pod przykryciem, w piekarniku rozgrzanym do 180ºC przez ok. 20 minut. Po tym czasie rybę odkryć i zapiekać jeszcze 15 – 20 minut. 

Smacznego:- )

Ryba z piekarnika na warzywach

 

5 komentarzy :

  1. Jeszcze nie robiłam dorady, a kusi mnie od dłuższego czasu, bardzo apetyczne te Twoje rybki :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Dziękuję:) Dla mnie to jedna z najsmacznejszych ryb więc polecam doradę w każde postaci:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Uwielbiam doradę, a w takim wydaniu musiała wyjść pysznie ;)

    OdpowiedzUsuń
  4. Wygląda bardzo apetycznie! ,)

    OdpowiedzUsuń