3 lipca 2013

Racuchy orkiszowe z jagodami

Racuchy orkiszowe z jagodami
Nie wiem czy też tak macie, ale kiedy widzę jagody, gdzieś w tyle głowy od razu zaczynają rozbrzmiewać słowa piosenki z dzieciństwa „ A nasze czarne serca, czarne serca, biją nam radośnie bum tarara bum…”:- ) Sezon   jagodowy zaczynamy od delikatnych racuchów z mąki orkiszowej.  Dodatek skórki cytrynowej nadaje im miłego aromatu. Jeśli lubicie racuchy koniecznie spróbujcie tych z jagodami:- )

Składniki:
·       3 jaja
·       1 ½  szklanki mąki orkiszowej typ 700
·       200 g gęstej kwaśnej śmietany 18%
·       2 łyżeczki proszku do pieczenia
·       1 – 2 łyżki cukru trzcinowego
·       starta skórka z ½ cytryny
·       szczypta soli
·       1 szklanka jagód

Dodatkowo:
·       olej do smażenia racuchów 

Jagody umyć, osuszyć. Białka ubić na sztywna pianę z szczyptą soli. Resztę składników wymieszać mikserem, delikatnie dodać pianę z białek i jagody. Smażyć na patelni z rozgrzanym olejem na złoty kolor.
Podawać z miodem, cukrem pudrem, kwaśna śmietaną, jogurtem lub bitą śmietaną:- )

Smacznego:- )

Racuchy orkiszowe z jagodami

Racuchy orkiszowe z jagodami

Racuchy orkiszowe z jagodami


1 komentarz :

  1. Racuchy uwielbiam,piosenkę o jagódkach też pamiętam,pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń