29 czerwca 2013

Ciasteczka amaretti

Ciasteczka amaretti 
Bardzo lubię małe ciasteczka amaretti, przyznam, że kiedy zaczynam je chrupać nie mogę przestać:- ) Postanowiłam przygotować samodzielnie te migdałowe słodkości i udało się:- ) Przepis jest bardzo prosty, błyskawiczny i pozwala zagospodarować niewykorzystane białka jaj.
Składniki:
  • 250 g zmielonych migdałów
  • 50 g cukru muscovado
  • 30 g cukru kryształu
  • 2 łyżki czekolady w proszku (ewentualnie  kakao)
  • 3 białka
  • 1 łyżka likieru Amaretto
Wszystkie składniki połączyć ze sobą na jednolitą masę. Za pomocą rękawa cukierniczego wyciskać niewielkie ciastka na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Pomiędzy ciastkami zostawiać odstępy. Ciasteczka przed pieczeniem spryskać delikatnie wodą. Piec w temperaturze 180ºC przez ok. 15 minut.

Smacznego:- )

Ciasteczka amaretti 

Ciasteczka amaretti 

Ciasteczka amaretti 

4 komentarze :

  1. Ciekawa jestem ich smaku, bo wyglądają pięknie :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ciasteczka błyskawiczne, zachęcam do wypróbowania przepisu:)

      Usuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...