31 października 2013

Paluchy wiedźmy

Paluchy wiedźmy
Z okazji Halloween, razem z mamą Gosią, zorganizowałyśmy w szkole pieczenie paluchów czarownicy. Przepis na te ciasteczka można znaleźć na wielu blogach, nie mogło go więc zabraknąć u mnie:- )  Akcja wypadła fantastycznie! Dzieciaki z zapałem lepiły, ugniatały, ozdabiały paluchy, a przy okazji podżerały migdały , dżem a nawet surowe ciasto:- ) Wyszło kilka blach smacznych maślanych ciasteczek, które wyglądały naprawdę paskudnie(!). Po upieczeniu, każde dziecko dostało swoje paluchy zapakowane w woreczek i mogło skonsumować je na podwieczorek.  Dziękuję dzieciakom za miłą wspólna zabawę, Gosi za ciężką pracę, a wychowawczyni, pani Kasi, za zapał i owocną współpracę (już nie mogę doczekać się akcji piernikowej) :- )))

Składniki:
·         225 g miękkiego masła
·          ¾  szklanki cukru pudru
·          1 jajko
·          1 łyżeczka ekstraktu z wanilii (lub 1 cukier waniliowy)
·          1 łyżeczka ekstraktu z migdałów (lub olejek migdałowy)
·          2 ⅔ szklanki mąki pszennej
·          1 łyżeczka proszku do pieczenia
·          1 łyżeczka soli
·          ok. ¾ szklanki obranych migdałów*
·          ok. 2 łyżki dżemu


Wszystkie składniki (oprócz migdałów) zmiksować i zagnieść na jednolitą masę. Ciasto owinąć w folię i włożyć do lodówki na minimum 30 minut. 

Wyjąć ciasto, formować paluchy (ciasto wyrasta dlatego palce powinny być cieńsze od Waszych).  Na końcu każdego palucha wciskając migdał zanurzony w dżemie (może być przecięty na pół, by paznokcie były cieńsze).

Piec około 10 minut w temperaturze 200ºC. Wystudzić na kratce.

*fajnie sprawdzają się w roli szponów nerkowce



Smacznego:- )


Źródło przepisu: Cookies Hunter   


  

Brak komentarzy :

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...