8 maja 2014

Placuszki śmietankowe

Placuszki śmietankowe
Trudno mi sobie wyobrazić tydzień bez naleśników, racuchów, klusek – Junior bardzo je lubi i ciągle prosi o jakieś placki. Najczęściej robię mu na śniadanie placki z kaszy jaglanej, ale często wymyślam na podwieczorek nowe smakołyki. Tym razem zjedliśmy  lekkie, delikatne, śmietankowe placuszki drożdżowe, ideale na późne śniadanie lub leniwe popołudnie. Najbardziej smakowały nam z owocami i odrobina cukru pudru, spróbujecie?

Składniki (porcja dla 6 osób):
  • 250 g mąki orkiszowej typ 450
  • 85 g mąki gryczanej
  • 200 ml śmietany 30%
  • 125 ml mleka
  • 125 ml wody
  • 3 białka
  • 1 łyżka cukru
  • 20 g drożdży
  • 2 łyżki masła
  • szczypta soli
Dodatkowo:
  • olej do smażenia
W letniej wodzie rozprowadzić drożdże, dodać cukier i mąkę gryczaną – wymieszać i odstawić w ciepłe miejsce.
Do miski wlać ciepłe mleko, śmietanę i wsypać przesiana mąkę. Wyrobić ciasto, do którego dodać wyrośnięty rozczyn oraz stopione i ostudzone masło. Białka ubić ze szczypta soli na sztywna pianę i delikatnie wmieszać do ciasta.
Placki smażyć z obu stron, na patelni rozgrzanej z odrobiną oleju. Podawać z owocami, cukrem pudrem lub innymi ulubionymi dodatkami.

Smacznego :- )

Źródło przepisu: Maciej Kuroń „Kuchnia polska”

Placuszki śmietankowe
Placuszki śmietankowe

Placuszki śmietankowe

1 komentarz :