5 maja 2014

Szparagi z patelni z sezamem

Zielone szparagi
Szparagi z patelni z sezamem
Bardzo lubię szparagi i te białe, i te zielone, kiedy więc pojawiają się na straganach rzucam się na nie z dziką radością. Najczęściej po prostu je gotuję, albo robię zupy z ich dodatkiem. W tym roku spróbowałam zielone szparagi usmażyć na patelni i jest to niewątpliwie odkrycie tegorocznego sezonu :- ) Po pierwsze przygotowuje je się błyskawicznie, po drugie są lekkie i chrupiące, a takie warzywa lubię najbardziej. Do tak usmażonych szparagów świetnie pasują ziarenka sezamu, nie dość, ze pięknie wyglądają to bardzo dobrze smakują :- ) 
Składniki:
  • 1 pęczek zielonych szparagów
  • 1 łyżka oliwy
  • 2 łyżeczki soku z cytryny
  • sól
  • świeżo mielony pieprz
  • 1 łyżka sezamu (białego lub czarnego)

Szparagi umyć, odłamać zdrewniałe końcówki. Gotowe szparagi pokroić na 4 – 5 cm kawałki i polać oliwą wymieszaną z sokiem z cytryny. Delikatnie wymieszać i oprószyć sola i pieprzem.
Dużą patelnie mocno rozgrzać i wrzucić szparagi. Smażyć kilkakrotnie mieszając około 5 – 6 minut, aż lekko zmiękną , ale nadal pozostaną jędrne i zielone. Pod koniec smażenia szparagi posypać ziarenkami sezamu . Podawać jako gorącą przekąskę lub jako dodatek obiadowy.

Smacznego :- )

Źródło przepisu: Martha Stewart 

Zielone szparagi
Szparagi z patelni z sezamem
Recipe on the asparagus
Szparagi z patelni z sezamem

Przepis na zielone szparagi
Szparagi z patelni z sezamem

5 komentarzy :

  1. wyglądają przepięknie, na pewno spróbuję :)

    OdpowiedzUsuń
  2. z przyjemnością bym teraz zjadła takie szparagi :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Odpowiedzi
    1. Justyna, bardzo się cieszę, ze skorzystałaś z przepisu :)

      Usuń
  4. Czy białe szparagi też można przyrządzić w ten sposób? (wcześniej je obgotowując)

    OdpowiedzUsuń