4 listopada 2014

Zupa z jarmużem

Zupa z jarmużem
Pora na rozgrzewającą, pożywną zupę, która urozmaici jesienne menu.  Do ugotowania tej zupy użyłam coraz bardziej popularnego  u nas jarmużu. Jarmuż jest tak zdrowy, że nie wiem jak to możliwe, że dopiero teraz zagościł w mojej kuchni :- ) Jarmuż jest bogatym źródłem witaminy K, C, β-karotenu, luteiny, zeaksantyny, wapnia i żelaza. Można go jeść na surowo i na ciepło, łatwo więc znaleźć sposób na serwowanie go swoim bliskim. Dzisiejsza zupa inspirowana jest portugalską zupą caldo verde, która podawana jest jako narodowe danie  z kromką kukurydzianego chleba broa de milho.  

Jak ugotować zupę z jarmużem?

Składniki:
  • 1 chorizo
  • 1 gruby plaster wędzonego boczku lub szynki
  • 1 duża cebula
  • 2 – 3 ząbki czosnku
  • 400 g obranych ziemniaków
  • 120 posiekanego jarmużu
  • 3 łyżki oleju rzepakowego
  • sól, pieprz

Jarmuż opłukać, posiekać na wąskie paski, usuwając twarde zgrubienia. Ziemniaki obrać i pokroić w kostkę. Cebulę i czosnek obrać i drobno posiekać.
Cebulę, czosnek i ziemniaki podsmażyć w garnku na oleju (około 5 – 7 minut aż cebula i czosnek zeszklą się). Dolać 1 ½ litra wody, dołożyć chorizo i wędzoną szynkę. Gotować 20 minut aż ziemniaki będą miękkie. Szynkę i kiełbasę i połowę ziemniaków wyjąć z zupy. Wywar z resztą ziemniaków, czosnkiem i cebulą zmiksować, dodać jarmuż i gotować około 25 minut bez przykrycia. Doprawić solą i pieprzem. Do zupy dodać kawałki ziemniaków i pokrojone w plastry chorizo i szynkę. Zupę podawać z chlebem.

Smacznego:- )

Zupa z jarmużem
Zupa z jarmużem  

4 komentarze :

  1. Wygląda smakowicie, bardzo ciekawa zupka!

    OdpowiedzUsuń
  2. Super pomysł. O jarmużu słyszałam sporo dobrego, sama nie miałam okazji jeszcze spróbować. Będę na niego polować :) Dzięki za inspirację :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Dziękuję za udział w akcji SZYBKIE ZUPY!
    Pozdrawiam i zapraszam do siebie :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Fajna zupa. U mnie jarmuż gości w kuchni od mniej więcej roku i coraz chętniej po niego sięgam, w szczególności smakuje mi właśnie w zupach.

    OdpowiedzUsuń