14 sierpnia 2015

Racuchy drożdżowe z jagodami

Racuchy drożdżowe z jagodami
Zawsze kiedy odwiedzamy Kołobrzeg w wakacje idziemy tam na racuchy z jagodami :- ) To smak wakacji, dzieciństwa i taka nasza mała, rodzinna tradycja. Po powrocie do domu Junior poprosił o racuchy z jagodami, oczywiście takie jak na wakacjach. Upiekłam więc dla niego  górę puszystych,  drożdżowych placuszków. Wiem, że w takie upały nie chce się spędzać dużo czasu w kuchni, ale racuchy warte są takiego poświęcenia :- )

Składniki:
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 1 ⅓ szklanki letniej wody
  • 1 jajko
  • 20 g świeżych drożdży
  • 3 łyżki cukru
  • szczypta soli
  • 1 szklanka jagód
Dodatkowo:
  • olej do smażenia
Mąkę wymieszać z solą i przesiać do miski. Letnią wodę wymieszać dokładnie z cukrem i pokruszonymi drożdżami. Masę dolać do mąki, dodać jajko i całość połączyć. Ciasto przykryć lnianą ściereczką i odstawić na około 30 minut do wyrośnięcia. Na gotowe ciasto wysypać jagody i delikatnie wymieszać.
Na rozgrzaną patelnię wykładać łyżką ciasto, smażyć aż się ładnie zarumieni i przełożyć na drugą stronę. Racuchy wyłożyć na papierowy ręcznik aby odsączyć z tłuszczu.
Podawać gorące posypane cukrem pudrem z dodatkiem kwaśnej śmietany.

Smacznego:- )


Racuchy drożdżowe z jagodami

Racuchy drożdżowe z jagodami

Racuchy drożdżowe z jagodami

9 komentarzy :

  1. Muszą być pyszne :) Idealne na śniadanie, takie z dużą ilością cukru pudru.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuje! A racuchy świetnie nadają się też na podwieczorek :)

      Usuń
  2. Wyglądają wspaniale, muszę spróbować- tak dawno nie jadłam racuszków :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję za miłe słowa, mam nadzieję, że racuchy będą Ci smakować :)

      Usuń
  3. Sezon na jagody i borówki! Zamarzyłam sobie takie racuchy! :) Wyglądają wspaniale! Dołączam na stałe!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję serdecznie :) Mam nadzieję, że rozgościsz się i będziesz mnie często odwiedzać :)

      Usuń
  4. Ale pysznie wyglądają! :) Chyba będą jutro na śniadanie.

    OdpowiedzUsuń
  5. prezentują się uroczo :)
    zachęcam do udziału w konkursie :) http://foodmania-przepisy.blogspot.com/2015/08/konkurs-pozegnanie-wakacji-z-owocowym.html

    OdpowiedzUsuń
  6. uwielbiam racuchy w każdej postaci :)

    OdpowiedzUsuń