20 października 2015

Zupa dyniowa z kasztanami

Do naszych ulubionych jesiennych zup należy aksamitna zupa dyniowa.  Ale co roku staram się ugotować przynajmniej jedną nową zupę dyniową. W tym roku wybór padł na zupę dyniową z kasztanami którą już od dawna miałam w planach. Zupa jest pyszna! Delikatna, aksamitna, lekka i lekko orzechowa od jadalnych kasztanów. Kasztany też ładnie ją zagęszczają i sprawiają, że jest bardzo sycąca. Jeśli uda Wam się dostać gotowane jadalne kasztany, serdecznie namawiam do ugotowania takiej zupy.

Składniki:
  • 800 g obranej dyni
  • 150 g białej części pora
  • 3 ząbki czosnku
  • 200 g gotowanych kasztanów jadalnych
  • 1 l rosołu
  • 1 łyżka masła klarowanego
  • 2 łyżeczki tymianku
  • 1 – 2 łyżki soku z cytryny
  • chili do smaku
Pora umyć i pokroić w półplasterki. Dynię obrać i pokroić w grubą kostkę. Czosnek drobno posiekać.

W garnku rozgrzać łyżkę masła klarowanego i podsmażyć pora, tak aby się zeszklił, ale pilnować, żeby się nie przypalił. Dodać czosnek i jeszcze chwilę całość smażyć, cały czas mieszając. Dodać dynię, tymianek i bulion – gotować, aż dynia będzie miękka i zacznie się rozpadać. Kilka kasztanów zostawić do dekoracji, resztę posiekać i dodać do zupy. Gotować jeszcze 15 minut, po czym wszystko dokładnie zmiksować na gładką, aksamitną zupę. Zupę doprawić do smaku solą, chili i sokiem z cytryny – jeszcze raz zagotować.

Zupę podawać z posiekanymi kasztanami i świeżymi listkami tymianku (lub natki pietruszki).

Smacznego :- ) 


1 komentarz :