1 czerwca 2016

Ciasto drożdżowe z rabarbarem i marcepanową kruszonką

 Ciasto drożdżowe z rabarbarem i marcepanową kruszonką
Trudno sobie wyobrazić Dzień Dziecka bez słodyczy. Dla Juniora, który uwielbia kwaśne owoce upiekłam pyszne ciasto drożdżowe z rabarbarem i marcepanową kruszonką. Kruszonki jest dużo ponieważ wszyscy bardzo ją lubimy. Za to marcepan nadaje codziennemu plackowi, niecodzienny smak. Taki placek z rabarbarem można zabrać ze sobą na spacer i zjeść na świeżym powietrzu. A wypad z dziećmi na niezwykłą wyprawę np. do lasu, to świetny pomysł na wspólne spędzenie czasu nie tylko 1 czerwca.

Składniki na ciasto:
  • 600 – 700 g oczyszczonego rabarbaru
  • 500 g mąki tortowej + 1 łyżka
  • 120 g cukru + 1 łyżka
  • 1 łyżka cukru z wanilią
  • 150 g masła
  • 3  jajka
  • 30 g świeżych drożdży
  • 250 ml tłustego mleka
  • szczypta soli
  • 50 g marcepanu

Kruszonka:
  • 180 g mąki
  • 80 g cukru
  • 80 g masła
  • 100 g marcepanu
  • szczypta soli

Dodatkowo:
  • cukier puder

Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.

Drożdże rozpuścić w letnim mleku, dodać po 1 łyżce cukru i mąki, wymieszać, przykryć ściereczką i odstawić w cieple miejsce na około 20 – 30 minut.

Masło podgrzać w garnuszku i ostudzić.
Jajka utrzeć z pozostałym cukrem na puszystą, białą  masę.
Do mąki przesianej z solą dodać wyrośnięty rozczyn, ubite jajka, roztopione masło. Wyrobić ciasto, przełożyć na wysmarowaną masłem dużą blachę o wymiarach 30 x 40 cm.  Na ciasto zetrzeć na tarce o dużych oczkach 50 g marcepanu. Na wierzchu ułożyć rabarbar pokrojony na 1 – 2 centymetrowe kawałki. Ciasto odstawić w ciepłe miejsce i poczekać około 20 – 30 minut, aż ładnie wyrośnie.

Piekarnik rozgrzać do temperatury180°C.

Z mąki, masła, cukru i szczypty soli zagnieść kruszonkę. Dodać 150 g startego marcepanu – wymieszać. Marcepanową kruszonką posypać wyrośnięte ciasto i wstawić je do nagrzanego piekarnika. Piec godzinę. Jeśli kruszonka mocno się zarumieni przykryć ciasto papierem do pieczenia aby się nie spaliła.

Przed podaniem ciasto obsypać cukrem pudrem.

Smacznego: -)


 Ciasto drożdżowe z rabarbarem i marcepanową kruszonką


 Ciasto drożdżowe z rabarbarem i marcepanową kruszonką

 Ciasto drożdżowe z rabarbarem i marcepanową kruszonką

4 komentarze :

  1. Podoba mi się połączenie rabarbaru i marcepanu :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo się cieszę :) Mam nadzieję, ze wypróbujesz przepis :)

      Usuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...