13 lipca 2016

Letni tort porzeczkowy

Letni tort owocowy: warstwa z czarnych porzeczek, warstwa z czerwonych porzeczek, masa śmietankowa, delicje i biała czekolada
Letni tort porzeczkowy
Letni tort porzeczkowy – ciasto nie tylko na wyjątkowe okazje. To jedno z najpyszniejszych ciast jakie zrobiłam, dziś dziele się z Wami przepisem – koniecznie go zapiszcie. Tort składa się z delikatnego biszkopta, dwóch warstw owocowych: pierwszej z czarnej, drugiej z czerwonej porzeczki, ciastek typu „delicje” oraz masy śmietankowej. Całość skropiona likierem z czarnej porzeczki i ozdobiona wiórkami białej czekolady. Ciasto nie jest ani słodkie, ani mdłe lecz kwaskowate i orzeźwiające. Myślę że zasmakuje każdemu kto lubi owocowe torty. Muszę przyznać, że ten letni tort porzeczkowy stał się wielką konkurencją dla tortu malinowego podwójnie czekoladowego.

Jak zrobić letni tort porzeczkowy?


Składniki na biszkopt:
2 jajka
60 g cukru
60 g mąki pszennej
1 łyżeczka cukru waniliowego

Poncz:
3 łyżki mocnej herbaty
3 łyżki likieru z czarnej porzeczki Cassis

Masa z czarnej porzeczki:
300g obranej czarnej porzeczki
150 g zagęszczonego słodzonego mleka
250 g serka mascarpone
2 łyżki soku z cytryny
3 łyżeczki żelatyny

Masa z czerwonej porzeczki:
250 g obranej czerwonej porzeczki
100 g zagęszczonego słodzonego mleka
250 g śmietany 30%
3 łyżki likieru z czarnej porzeczki Cassis
3 łyżeczki żelatyny

Masa śmietankowa:
150 ml śmietany 30%
100 g zagęszczonego słodzonego mleka
3 łyżki likieru z czarnej porzeczki Cassis
2 łyżeczki żelatyny

Dodatkowo:
opakowanie ciastek typu „delicje” o smaku malinowym lub jagodowym
50 - 100 g białej czekolady
garść czerwonych porzeczek
garść czarnych porzeczek

Letni tort owocowy: warstwa z czarnych porzeczek, warstwa z czerwonych porzeczek, masa śmietankowa, delicje i biała czekolada
Letni tort porzeczkowy

Biszkopt: Piekarnik rozgrzać do 180ºC. Oddzielić białka od żółtek. Białka ubić z solą na sztywną pianę, stopniowo dodawać cukier i cukier z wanilią.  Kiedy piana będzie bardzo gęsta, a cukier całkowicie rozpuszczony dodać żółtka, wszystko dobrze zmiksować. Dodać przesianą mąkę. Mąkę wmieszać bardzo delikatnie łyżką (nie używać miksera!). Masę przełożyć do tortownicy o średnicy 21 cm, wyłożonej papierem do pieczenia z lekko natłuszczonym spodem. Piec w piekarniku 15 – 20 minut, do tzw. suchego patyczka. Po wyjęciu z piekarnika biszkopt przykryć lnianą ściereczką i wystudzić.
Biszkopt nasączyć ponczem (wymieszana mocna herbata z likierem Cassis.

Masa z czarnej porzeczki: 3 łyżeczki żelatyny zalać niewielka ilością wody (2 – 3 łyżkami) i pozostawić do napęcznienia. Czarną porzeczkę zmiksować ze zagęszczonym słodzonym mlekiem i sokiem z cytryny. Mascarpone chwilę miksować po czym dodać masę porzeczkową. Żelatynę rozpuścić w kąpieli wodnej lub w mikrofalówce po czym dodać do masy – dokładnie wymieszać. Masę z czarnej porzeczki przełożyć na biszkopt.
Na wierzchu, wokół obręczy ułożyć delicje. Ciasto przełożyć do lodówki.

Masa z czerwonej porzeczki: 3 łyżeczki żelatyny zalać niewielka ilością wody (2 – 3 łyżkami) i pozostawić do napęcznienia. Czerwona porzeczkę zmiksować ze zagęszczonym słodzonym mlekiem i likierem Casis. Schłodzona bitą śmietanę ubić na sztywna pianę, dodać do zmiksowanych czerwonych porzeczek, delikatnie wymieszać. Żelatynę rozpuścić w kąpieli wodnej lub w mikrofalówce po czym dodać do masy – dokładnie wymieszać. Masę przełożyć na warstwę z czarnej porzeczki. Ciasto przełożyć do lodówki.

Masa śmietanowa: 2 łyżeczki żelatyny zalać niewielka ilością wody (2 – 3 łyżkami) i pozostawić do napęcznienia. Schłodzona bitą śmietanę ubić na sztywna pianę, dodać słodzone zagęszczone mleko oraz likier z czarnej porzeczki Cassis – wymieszać. Żelatynę rozpuścić w kąpieli wodnej lub w mikrofalówce po czym dodać do masy – dokładnie wymieszać. Masę przełożyć na warstwę z czerwonej porzeczki.

Tort przełożyć do lodówki i chłodzić przez przynajmniej 3 – 4 godziny.

Tort udekorować czerwonymi i czarnymi porzeczkami oraz wiórkami białej czekolady.

Smacznego:- )

Letni tort owocowy: warstwa z czarnych porzeczek, warstwa z czerwonych porzeczek, masa śmietankowa, delicje i biała czekolada
Letni tort porzeczkowy

Orzeźwiający, kwaskowaty tort z masami z czerwonej i czarnej porzeczki
Letni tort porzeczkowy

11 komentarzy :

  1. Pięknie wygląda, aż żal zjeść....

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję bardzo :) No niestety nie dało się go uchować przed łasuchami ;)

      Usuń
  2. Obłędny! Muszę taki zrobić :D

    OdpowiedzUsuń
  3. Genialny :) takiego jeszcze nie serwowałam :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Świetny! z porzeczkami bardzo lubię wypieki za ich kwaskowatośc którą mozna świetnie przełamać innymi smakami ;)

    OdpowiedzUsuń
  5. Piękny tort! Jutro będzie na urodzinkach moich dzieci. Mam dużo mrożonych (przemysłowo) porzeczek. Czy muszę je rozmrozić i odsączyć czy można miksować mrozone? ;)

    OdpowiedzUsuń
  6. aha, na górze nie będzie tych porzeczek tylko Bolek i Lolek więc te mrożone to tylko do mas ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Możesz zmiksować mrożone owoce, nie odsączaj ich bo stracą dużo smaku. Daj znać czy Wam smakował. Możesz boki tortu i górę obsypać biała czekoladą będzie wyglądał bardziej zimowo :) Pozdrawiam :)

      Usuń