19 sierpnia 2016

Tort kawowy z borówkami

Pyszny, letni tort z kawowym biszkoptem, kremem z serka mascarpone i świeżymi borówkami
Tort kawowy z borówkami
Uwielbiam torty! Naprawdę, mogłaby je piec i jeść codziennie :- ) Cieszę się więc kiedy pojawia się okazja do zrobienia kolejnego pysznego ciasta. Okazje na szczęście pojawiają się dość często i mogę rozpieszczać moje podniebienie pysznymi ciastami. Tym razem postawiłam na kawowy biszkopt z masą z serka mascarpone, z dodatkiem sporej ilości borówek. Tort rozpływa się w ustach, nie jest zbyt słodki i na pewno zasmakuje nie tylko wszystkim miłośnikom kawy. Mam nadzieję, że spodoba Wam się tak bardzo jak letni tort porzeczkowy albo tort malinowy podwójnie czekoladowy.

Pyszny, letni tort z kawowym biszkoptem, kremem z serka mascarpone i świeżymi borówkami
Tort kawowy z borówkami


Jak zrobić letni tort kawowy z borówkami?

Składniki na biszkopt:
  • 6 jaj
  • 180 g cukru
  • 1 op. cukru z wanilią
  • 180 g mąki pszennej
  • 1 łyżka kakao
  • 5 łyżeczek mielonej kawy
  • ½ łyżeczki proszku do pieczena
  • szczypta soli
Poncz:
  • ½ szklanki mocnej kawy
Krem mascarpone z borówkmi:
  • 500 g borówek
  • 600 ml schłodzonej śmietany 30%
  • 500 g serka mascarpone w temperaturze pokojowej
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 3 łyżki likieru kawowego
  • 7 łyżeczek żelatyny
Dodatkowo do dekoracji:
  • borówki
  • czekoladowe kuleczki (białe, brązowe, czarne)
  • kilka bez

Biszkopt: Piekarnik rozgrzać do 180ºC. Oddzielić białka od żółtek. Białka ubić z solą na sztywną pianę, stopniowo dodawać cukier i cukier z wanilią.  Kiedy piana będzie bardzo gęsta, a cukier całkowicie rozpuszczony dodać żółtka, wszystko dobrze zmiksować. Dodać przesianą mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, kakao i kawą . Mąkę wmieszać bardzo delikatnie łyżką (nie używać miksera!). Masę podzielić na 4 części i przełożyć do tortownic o średnicy 20 cm, wyłożonych papierem do pieczenia z lekko natłuszczonym spodem.
Piec w piekarniku 10 – 15 minut, do tzw. suchego patyczka. Po wyjęciu z piekarnika biszkopty przykryć lnianą ściereczką i wystudzić.
Blaty biszkoptowe nasączyć ponczem (mocną kawa).

Masa z serka mascarpone: 7 łyżeczek żelatyny zalać niewielka ilością wody (ok. ½ szklanki) pozostawić do napęcznienia. Mascarpone chwilę miksować z cukrem pudrem i likierem kawowym. Żelatynę rozpuścić w kąpieli wodnej lub w mikrofalówce po czym dodać do masy serowej – dokładnie wymieszać. Schłodzona bitą śmietanę ubić na sztywna pianę, dodać do serka mascarpone i zmiksować. Masę podzielić na 4 części.
Na pierwszy blat biszkoptowy, nasączony kawą, przełożyć ¼ masy z serka mascarpone, ułożyć ¼ borówek. Ułożyć kolejny kawowy biszkopt. Układać kolejne warstwy do momentu wykorzystania wszystkich składników.
Tort przełożyć do lodówki i chłodzić przez co najmniej 3 – 4 godziny.

Przed podaniem tort udekorować borówkami, czekoladowymi kulkami i pokruszonymi bezami.

Smacznego:- )

Pyszny, letni tort z kawowym biszkoptem, kremem z serka mascarpone i świeżymi borówkami
Tort kawowy z borówkami

Pyszny, letni tort z kawowym biszkoptem, kremem z serka mascarpone i świeżymi borówkami
Tort kawowy z borówkami



                              

4 komentarze :

  1. Śliczny!
    Podziwiam i...mam na taki niezwykłą ochotę.

    OdpowiedzUsuń
  2. Aż ślinka cieknie, wspaniały tort.

    OdpowiedzUsuń
  3. Mniaam! Aż ślinka cieknie! Koniecznie muszę wypróbować ten przepis! ;)
    Pozdrawiam
    Zapraszam do mnie: http://karolinakuchmaci.blogspot.com/
    PS:Obserwuję i liczę na rewanż

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...