13 października 2016

Słodkie bułeczki dyniowe

 
Czy jest tu ktoś, kto się nie skusi na świeże bułeczki maślane? A takie pachnące pomarańczami i ożywiające swoim kolorem jesienną szarugę? Słodkie bułeczki dyniowe pachnące pomarańczami to mój pomysł październikowy podwieczorek. Wyśmienicie smakują z odrobina domowego dżemu. U mnie króluje dżem wiśniowo-malinowy, którego co roku robię spore zapasy. Bułeczki w środku są miękkie i puszyste, a ich wierzch lekko chrupiący za sprawą posypki z cukru i skórki pomarańczowej. Nie mogłam się od nich oderwać! Junior jak zwykle sierdził, że to najlepsze słodkie bułki na świecie – dobrze mieć pod ręka smakosz, który docenia mamine starania :- ) Zbliża się weekend więc szykujcie puree dyniowe i do dzieła. A może wolicie pączki dyniowe z piekarnika
Słodkie bułeczki dyniowe

Jak upiec słodkie dyniowe bułeczki pachnące pomarańczami? 

Składniki:

  • 25 g świeżych drożdży
  • 1 łyżeczka cukru
  • 350 mąki pszennej
  • 150 mąki razowej
  • 2 jajka
  • 100 g cukru
  • 100 g roztopionego masła
  • 150 g puree z dyni Hakkaido
  • 80 g ciepłego mleka
  • ¼ łyżeczka soli
  • skórka starta z ½ pomarańczy
Dodatkowo:

  • 2 łyżki mleka
  • skórka starta z ½ pomarańczy
  • 1 łyżka cukru

Drożdże rozkruszyć w miseczce, zasypać 1 łyżeczką cukru, odstawić w cieple miejsce i poczekać, aż się rozpuszczą.

W misce wymieszać przesianą mąkę, jajka, puree z dyni Hakkaido, roztopione masło, cukier, sól, starta skórkę pomarańczową, ciepłe mleko i rozpuszczone drożdże. Wyrobić elastyczne, gładkie i lepkie ciasto (można zrobić to przy użyciu maszyny lub ręcznie). Tu przyda się doświadczenie w wypiekach drożdżowych. Ciasto nie powinno być zbyt suche, ponieważ wówczas bułki wyjdą twarde. Jeśli ciasto jest zbyt gęste należy dodać odrobinę mleka, jeśli zbyt rzadkie trochę mąki. Konsystencja ciasta będzie zależeć od tego jak „mokre” jest dodane puree z dyni, potrzebne więc jest wyczucie.

Wyrobione ciasto przełożyć do miski wysmarowanej olejem, szczelnie zawinąć folią spożywczą i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Ciasto powinno podwoić swoją objętość (trwa to około 1 godziny).
Wyrośnięte ciasto podzielić na 9 części, uformować bułeczki. Jeśli ciasto jest kleiste, można sobie pomóc obsypując ręce mąką. Bułki ułożyć w formie wyłożonej papierem do pieczenia w niedużych odstępach. Blachę owinąć folią spożywczą i pozostawić bułki  na około 20 minut do wyrośnięcia.

Wyrośnięte bułeczki posmarować mlekiem, obsypać pomarańczowym cukrem

Piec w piekarniku rozgrzanym do 200°C przez 20 – 25 minut.

Bułeczki najlepiej smakują z odrobina domowego dżemu.

Smacznego:- )  

Źródło przepisu: Przepis na chleb 


Słodkie bułeczki dyniowe
Słodkie bułeczki dyniowe
Słodkie bułeczki dyniowe



                              

26 komentarzy :

  1. Wszelkie wypieki z dynią bardzo lubię :) Twoje wyglądają niezwykle apetycznie. Takie puszyste :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję bardzo :) Puszyste, pyszne i znikają błyskawicznie ;)

      Usuń
  2. Odpowiedzi
    1. Dziękuje :) Kolor zawdzięczają dyni Hokkaido, jest intensywnie pomarańczowa :)

      Usuń
  3. Bułeczki bardzo smacznie wyglądają. Dynia z pomarańczą jest bardzo smaczna.Zrobiłam wczoraj galaretkę z dyni o zapachu pomarańczy, wykorzystam ją do ciasteczek.Pozdrawiam serdecznie :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja też uwielbiam połączenie dyni z pomarańczami, ale lubię też dynię z cynamonem :) Galaretki z dyni jeszcze nie robiłam, musi być pyszna!

      Usuń
  4. Cudowne i niezwykle apetyczne bułeczki <3 :) Mniam :)

    OdpowiedzUsuń
  5. kusząco wyglądają ;) pewnie musiały fantastycznie smakować :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Oj na ciepło były nieziemskie :) Koniecznie skuś się na nie, będziesz zachwycona :)

      Usuń
  6. Uwielbiam drożdżówki, ale nie z cytrusowym akcentem - gdyby nie te pomarańczowe dodatki chętnie bym takie pożarła - najlepiej cieplutkie :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jeśli nie lubisz zapachu pomarańczy dodaj do bułeczek zamiast skórki pomarańczowej trochę cynamonu, będą równie wspaniałe :)

      Usuń
  7. Kuszą kolorem i puszystością, chyba się skuszę je upiec, duża dynia czeka na parapecie :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Chyba ta dynia czeka właśnie na te bułeczki - polecam je serdecznie :)

      Usuń
  8. Bardzo apetycznie się prezentują :-)

    OdpowiedzUsuń
  9. Na pewno skorzystam z przepisu :)

    Zapraszam-Mój blog
    Odwdzięczam się za każdą obserwacje :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Jaki maja śliczny żółciutki kolor już sobie wyobrażam jak smakują

    OdpowiedzUsuń
  11. Dyniowe buły zawsze nie tylko nam się podobały ze względu na kolor ale i smak i wilgotnosć jaką daje puree :) Super przepis :)

    OdpowiedzUsuń
  12. przepyszne zdjęcia .... no i bułeczki też :)

    OdpowiedzUsuń