5 października 2016

Szare kluchy ze skrzyczkami


Kluski ziemniaczane ze skwarkami
Szare kluchy ze skrzyczkami
Szare kluchy ze skrzyczkami to jedna z najpopularniejszych potraw ziemniaczanych Poznania. Spotkać je można w całej Wielkopolsce. Kluski ziemniaczane w zależności od regionu Pyrlandii nie tylko są inaczej nazywane, ale także różnią się sposobem przygotowania. Pod Kaliszem spotkamy kulochy czyli nagusy, pod Koninem szkaplarki, w okolicach Nowego Tomyśla i Grodziska Wielkopolskiego skubanki, a w Lesznie i Kościanie popularne są dziady. W całej Wielkopolsce królują szagówki zwane kopytkami, przygotowywane z gotowanych ziemniaków.
W Poznaniu jadamy nie tylko rogale marcińskie, ale także szneki z glancem, plyndze, pyry z gzikiem, ślepe ryby, faferloki i bambrzoki. Szare kluchy pamiętam z rodzinnego domu, ale ponieważ nikt nie przepadał za tarciem ziemniaków, nie jadaliśmy ich często. Kiedy postanowiłam wziąć udział w konkursie „Polska do zwiedzania/zjedzenia” przypomniałam sobie o tych szarych kluskach. To był strzał w dziesiątkę, na chwile przeniosłam się w błogie czasy dzieciństwa. Najbardziej cieszyło mnie że Junior, okazał się poznańską pyrą z krwi i kości. Kluchy bardzo mu zasmakowały i dopytywał dlaczego nigdy wcześniej ich nie robiłam. Szare kluchy podsmażone ze skwarkami i cebulą, najlepiej smakują podane z gotowaną lub zasmażaną kiszoną kapustą. Mój tato wspomina, że tuż po wojnie jego babcia podawała szare kluchy z gotowana brukwią.

Kluski ziemniaczane ze skwarkami
Szare kluchy ze skrzyczkami

Jak zrobić wielkopolskie szare kluchy ze skrzyczkami? 

Składniki na szare kluski:
  • 1 kg obranych mączystych ziemniaków
  • 1 jajko
  • 2 łyżki maki ziemniaczanej
  • 3 – 4 łyżki mąki pszennej
  • 1 łyżeczka soli

Składniki na okrasę:
  • 100 g wędzonego boczku
  • 1 cebula
  • 1 łyżka majeranku
  • świeżo mielony pieprz

Dodatkowo:
  • gotowana kapusta


Ziemniaki obrać, umyć i zetrzeć na bardzo drobnej tarce (lub skracając czas przygotowania zmiksować w melakserze). Masę przełożyć na durszlak wyłożony gazą, odcisnąć i odstawić na przynajmniej godzinę, aby  odsączyć cały nadmiar płynu. Ziemniaki w tym czasie zaczną ciemnieć i kluski po ugotowaniu będą szare. Wodę z ziemniaków odlać, pozostałą na dnie skrobie dodać do odsączonej pulpy.  

W międzyczasie boczek i cebulę drobno pokroić zrumienić na patelni. Doprawić solą, świeżo mielonym pieprzem i majerankiem.

Do startych ziemniaków dodać jajko, sól, mąkę ziemniaczaną i pszenną – wymieszać. Mąki nie powinno dodawać się zbyt dużo aby kluski nie były twarde, ani zbyt mało ponieważ mogą rozpadać się w czasie gotowania. Najlepiej sprawdzić czy kluski nie rozpadają się , wrzucając do gotującej wody porcję. Jeśli klucha się rozpada, dodać jeszcze trochę mąki.

W dużym garnku zagotować wodę z solą.

Kluski gotować w 2 lub 3 partiach, aby się nie posklejały. Przygotowana masę wyłożyć na płaską pokrywkę, formując placek o grubości około ½ cm. Pokrywkę pochylić nad garnkiem z wrzącą wodą i zsuwać do nożem niewielkie kluski. Wodę od czasu do czasu zamieszać, żeby kluchy nie przykleiły się do dna garnka. Gdy kluski  wypłyną na powierzchnię, gotować jeszcze 3 – 4 minuty, po czym odcedzić dobrze na durszlaku. Kluski przełożyć na patelnię ze skrzyczkami i podsmaży aż je kilka minut.
Szare kluchy ze skrzyczkami podawać z gotowaną lub zasmażaną kiszoną kapustą. Mój tato wspomina, że tuż po wojnie jego babcia podawała szare kluchy z gotowana brukwią.

Smacznego:- )

Kluski ziemniaczane ze skwarkami
Szare kluchy ze skrzyczkami


Mały słownik gwary poznańskiej

antrejka  – przedpokój
berbela  – wódka
bzybzać  – kroić, ciąć
bambrzoki  – placek ziemniaczany pieczony bezpośrednio na blasze
drzuzgawki  – truskawki
durszlak  – cedzak  
faferloki  – płatki owsiane
hajcować  – palić w piecu
jabzo  – jabłko
kicha  – kiełbasa
korbol  – dynia
luńt  – kawał np. kiełbasy
mojtać  – mieszać
nawtykać się  – najeść się
obśrupany  – wyszczerbiony
parzybroda  – zupa z kapusty włoskiej
plyndze  – placki ziemniaczane
podkoziołek  – ostatni dzień karnawału
pyry z gzikiem  – ziemniaki z twarogiem
skrytka  – spiżarnia
szabel  – fasolka szparagowa
skrzyczki  – skwarki
szneka z glancem – drożdżówka z kruszonka i lukrem
ślepe ryby  – postna zupa z rozgotowanych ziemniaków
wymborek  – wiaderko
wymuzgać  – wymuskać talerz z sosu, tłuszczu itp.
zatykatko  – korek, czop

Kluski ziemniaczane ze skwarkami
Szare kluchy ze skrzyczkami
Kluski ziemniaczane ze skwarkami
Szare kluchy ze skrzyczkami


                              


noclegi

13 komentarzy :

  1. podaje je nieco inaczej ale w tej wersji też pycha :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dzięki :) Zdradzisz jak je podajesz?

      Usuń
    2. jasne posypuję rozkruszonym twarogiem i polewam zrumienionymi skwareczkami ze słoninki ��

      P.S.
      zdradź gdzie nabyłaś taką cudną patelenkę ☺

      Usuń
    3. Za pomysł z twarogiem i skwarkami ze słoninki, zdradzę Ci każdy sekret :) Patelnie kupiłam na Allegro ;)

      Usuń
  2. Jestem z Poznania, a przyznam szczerze,że o niektórych słowach słyszałam po raz pierwszy.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja też wszystkich nie znałam :) Najbardziej spodobały mi się faferloki ;)

      Usuń
  3. Dziekuje za ten przepis. u mnie w domu tego nie robilismy ale w szkolnej stolowce takie serowali i nie wiedzialam jak sie je robi.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo się cieszę, że przepis Ci się przyda :) Mam nadzieję, że kluchy będą lepsze niż te stołówkowe ;)

      Usuń
  4. Moja teściowa nazywa to pocieraki,jestem z Białegostoku

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ależ ładnie się u Was nazywają :) Muszę to zapamiętać! Jestem bardzo ciekawa z czym je zjadasz? Ze skwarkami czy masz jakiś regionalny dodatek?

      Usuń