17 grudnia 2016

Zakwas z buraków wg Magdy Gessler

Zakwas z buraków wg Magdy Gessler
 To już ostatnia chwila, żeby nastawić zakwas na wigilijny barszcz. Dziś przepis na zakwas z  buraków wg przepisu Magdy Gessler. Na blogu znajdziecie przepis na kiszone buraki, ale w tym roku postanowiłam wypróbować nową recepturę. Do buraków dodaje się sok z kiszonych ogórków (takich domowych). Dodanie go znacznie przyspiesza proces fermentacji i zakwas jest gotowy  już po 4 – 5 dniach. Zakwas jest bardzo aromatyczny, mocno pachnie kminkiem i czosnkiem. Dzięki niemu barszcz ma pyszny smak i piękny kolor.
Zakwas z buraków wg Magdy Gessler

 Jak przygotować zakwas z buraków wg Magdy Gessler?

Składniki:
  • 1 kg podłużnych buraków
  • 5 – 6 szklanek  wody
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 łyżeczka soli
  • 4 ząbki czosnku
  • 2 liście laurowe
  • garść kminku
  • 3 ziarenka ziela angielskiego
  • ½ szklanki soku z kiszonych ogórków

Wodę z cukrem i solą zagotować i ostudzić. Buraki obrać i pokroić w plastry. W kamionce lub słoiku ułożyć buraki, ząbki czosnku, liście laurowe, zile angielskie i kminek. Zalać ostudzoną wodą i dolać sok z kiszonych ogórków. Buraki powinny być całe zanurzone w wodzie. Jeśli będą wystawać ponad powierzchnię, na zakwasie może pojawić Se pleśń. Słoik przykryć gazą i odstawić w ciepłe miejsce na około 5 – 6 dni. Kiedy zakwas jest gotowy najlepiej przelać go do wyparzonych butelek lub słoików i przechowywać w lodówce do dwóch tygodni.

Zakwas używać do przygotowania barszczu wigilijnego lub popijać dla zdrowia.

Smacznego :- )


Zakwas z buraków wg Magdy Gessler
Zakwas z buraków wg Magdy Gessler
Zakwas z buraków wg Magdy Gessler


                              

9 komentarzy :

  1. Żałuję strasznie że nie udało mi się mamy przekonać na barszcz na zakwasie ps bardzo apetyczne zdjęcia:-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nic straconego, barszczyk można też podać na sylwestra. Nic tak nie stawia na nogi jak pikantny barszcz podany po północy ;)

      Usuń
  2. Strzał w dziesiątkę:) muszę zrobić,ale czy aby napewno dodać sok z buraków, czy jednak z ogórków?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak, tak sok z kiszonych ogórków. Sok musi być jednak z kiszonych ogórków, a nie z kwaszonych (takich z dodatkiem octu). Mam nadzieję, że skusisz się na ten przepis i będziesz zadowolona :D

      Usuń
    2. Pytałam,bo masz błąd w przepisie:)))pewnie,że się skuszę,to samo zdrowie:)

      Usuń
    3. Dziękuję za czujność :* Już poprawiłam, teraz przepis jest prawidłowy :D

      Usuń
    4. Udał się:))) jest pyszny,zrobiłam dwa z wodą z ogórków i bez wody,ten pierwszy był gotowy już po 4 dniach-oba mają śliczny intensywny buraczkowy kolor.Z buraczków będę robić surówkę:)

      Usuń
  3. Pierwszy raz robię z dodatkiem wody z ogórków.Nie pojawiła się piana ,ale płynu przybywa-podnosi się.Nie bardzo wiem o co chodzi,ale to chyba jakaś reakcja fermentacyjna!?Spróbowałam łyżeczką i mimo że stoi dopiero 4 dni jest smaczny.

    OdpowiedzUsuń
  4. Nic nie pisze czy dać całe buraki czy obrać ze skory i pokroić

    OdpowiedzUsuń